Wat ik leerde van het schrijven van 100 artikelen

Door consistent elke week een artikel te schrijven voor deze website heb ik ondertussen al 100 artikelen gepubliceerd. Deze mijlpaal grijp ik graag aan om de lessen en inzichten te delen die mij dat heeft opgeleverd. Ook lees je waarom ik dit moment aangrijp om te stoppen met wekelijks publiceren van een nieuw artikel.

Great works are performed not by strength but by perseverance.

Samuel Johnson

Hoe gewone mensen komen tot het plegen van fraude

Niemand staat op met de gedachte eens lekker te gaan frauderen. Wat drijft mensen dan wel tot het plegen van fraude? En hoe kan je de juiste omgeving creëren waarin het risico op fraude zo klein mogelijk is?  Het blijkt dat 3 ingrediënten aanwezig moeten zijn om fraude mogelijk te maken. Deze 3 ingrediënten vormen de zijden van de fraudedriehoek, waarover je in dit artikel leest. Door bewust te zijn van deze 3 pijlers kan je fraude sneller detecteren en zo de schade beperken.

“Rather fail with honor than succeed by fraud.”

Sophocles

Het Bathseba syndroom: corrumpeert macht?

Van mensen die een carrière lang keihard gewerkt hebben om de top te bereiken zou je verwachten dat ze er alles aan doen om hun verworven positie te behouden. Hoe kan het dan dat zoveel succesvolle leiders op een bepaald moment op ethisch vlak een misstap begaan? Weten ze niet dat hun gedrag niet door de beugel kan? Denken ze er mee weg te komen? Het Bathseba syndroom beschrijft het ethisch falen van succesvolle leiders en na het lezen van dit artikel heb je het antwoord op de vraag of macht corrumpeert.

What I fear most is power with impunity. I fear abuse of power and the power to abuse.

Isabel Allende

De waarheid is complexer dan je denkt

Is wat je ziet waar? En wat je je daar vervolgens van herinnert, is dat de objectieve waarheid? Wie je bent beïnvloed de manier waarop je de werkelijkheid ervaart en wat je als waar aanneemt. Het Rashomon effect beschrijft de subjectiviteit van je waarneming als het gaat om herinneringen. Met andere woorden: je herinneringen zijn geen accurate weergave van het verleden. Waar komt het Rashomon effect vandaan? Waarop is het van toepassing? En wat betekent dit voor ons beeld van de wereld?

Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one.

Albert Einstein

In dit artikel lees je over de achtergrond en toepassing van het Rashomon effect. Ook deel ik verschillende voorbeelden uit het dagelijks leven waarin je dit effect terugziet. Zo leer je het effect herkennen en begrijp je beter waarom anderen de wereld vaak niet hetzelfde ervaren als jij.

Zo ga je beter slapen – 5 tips

Grofweg 1 op de 10 volwassenen in Nederland heeft slaapproblemen. Nog veel meer mensen hebben regelmatig moeite in slaap te komen. Met het enorme aantal prikkels waaraan we dagelijks worden blootgesteld is het belangrijker dan ooit om voldoende rust te vinden. Waarom is voldoende goede slaap zo belangrijk? Wat kan je doen om makkelijker in slaap te komen? En hoe verbeter je de kwaliteit van slapen? In dit artikel vind je 5 tips om beter te slapen.

Sleep is an investment in the energy you need to be effective tomorrow.

Tom Roth

Blijf continu verbeteren met de Deming cirkel

In de meeste organisaties kan werk een stuk effectiever worden uitgevoerd. Maar waar moet je beginnen met verbeteren? Hoe zorg je dat verbetering geen eenmalige oefening is, maar een standaardaanpak binnen je bedrijf? Welke stappen moet je daarvoor zetten? De Deming cirkel biedt een aanpak voor het continu verbeteren van de kwaliteit van producten, diensten en processen. Door dit model toe te passen verbeter je niet alleen individuele processen, maar je transformeert je hele organisatie. Dit artikel neemt je mee in de manier waarop je dat voor elkaar krijgt.

Continuous improvement is better than delayed perfection.

Mark Twain

Dit is waarom een RACI model je niet brengt wat je zoekt

Een RACI model wordt toegepast om de rollen en verantwoordelijkheden in een proces in kaart te brengen. Het lijkt op het eerste gezicht een handig middel om duidelijkheid te verschaffen, maar is dat ook echt zo? Hoe werkt het model in de praktijk? In dit artikel lees je wat het RACI model is, welke uitdagingen het kent en hoe je het wel effectief inzet. 

Good people don’t need laws to tell them to act responsibly…and bad people will find a way around the law.

Plato

De STAR methode voor een gestructureerd verhaal

De STAR methode is een aanpak die vaak terugkomt in sollicitatiegesprekken en interviews. Wat is de STAR methode? Hoe zet je het is? En waar kan je deze methode nog meer toepassen? In dit artikel lees je hoe je deze krachtige en eenvoudig methode direct toepast.

Don’t sell your story, just tell your story.

J.J. Abrams

Heldere doelen opstellen met de SMART methode

Heb je moeite met het formuleren van concrete doelen? Is het achteraf moeilijk te bepalen of je een doel nou wel of niet hebt behaald? De SMART methode bied je de structuur waarmee je doelen concreet, meetbaar en haalbaar formuleert. Wat de SMART methode is en hoe je het toepast om betere doelen te stellen lees je in dit artikel.

It must be borne in mind that the tragedy of life doesn’t lie in not reaching your goal. The tragedy lies in having no goals to reach.

Benjamin E. Mays

MECE, een onmisbare aanpak bij data-analyse

Een van de basisprincipes die elke consultant zou moeten beheersen is het MECE principe. MECE staat voor Mutually Exclusive, Collectively Exhaustive. Het is een allesomvattende, gestructureerde en effectieve aanpak voor dataproblemen. Hoe pas je het MECE principe toe? Wanneer is dit van belang? En wat levert het op? Lees verder en je voorkomt voortaan dubbel werk en presenteert je analyses duidelijker.

The goal is to turn data into information, and information into insight.

Carly Fiorina

Pagina 1 van 11

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén