Meteen naar de inhoud

Artikelen

Briefje van 1 doller met daar bovenop 7 munten

Hoe gewone mensen komen tot het plegen van fraude

Niemand staat op met de gedachte eens lekker te gaan frauderen. Wat drijft mensen dan wel tot het plegen van fraude? En hoe kan je de juiste omgeving creëren waarin het risico op fraude zo klein mogelijk is?  Het blijkt dat 3 ingrediënten aanwezig moeten zijn om fraude mogelijk te maken. Deze 3 ingrediënten vormen de zijden van de fraudedriehoek, waarover je in dit artikel leest. Door bewust te zijn van deze 3 pijlers kan je fraude sneller detecteren en zo de schade beperken.

Lees verder »Hoe gewone mensen komen tot het plegen van fraude
Wit schaakstuk dat de zwarte koning omver werpt op een schaakbord.

Het Bathseba syndroom: corrumpeert macht?

Van mensen die een carrière lang keihard gewerkt hebben om de top te bereiken zou je verwachten dat ze er alles aan doen om hun verworven positie te behouden. Hoe kan het dan dat zoveel succesvolle leiders op een bepaald moment op ethisch vlak een misstap begaan? Weten ze niet dat hun gedrag niet door de beugel kan? Denken ze er mee weg te komen? Het Bathseba syndroom beschrijft het ethisch falen van succesvolle leiders en na het lezen van dit artikel heb je het antwoord op de vraag of macht corrumpeert.

Lees verder »Het Bathseba syndroom: corrumpeert macht?
3 computermonitors met code in de stijl van 'The Matrix'

De waarheid is complexer dan je denkt

Is wat je ziet waar? En wat je je daar vervolgens van herinnert, is dat de objectieve waarheid? Wie je bent beïnvloed de manier waarop je de werkelijkheid ervaart en wat je als waar aanneemt. Het Rashomon effect beschrijft de subjectiviteit van je waarneming als het gaat om herinneringen. Met andere woorden: je herinneringen zijn geen accurate weergave van het verleden. Waar komt het Rashomon effect vandaan? Waarop is het van toepassing? En wat betekent dit voor ons beeld van de wereld?

Lees verder »De waarheid is complexer dan je denkt
Bed met een nachtlamp in een verder donkere kamer.

Zo ga je beter slapen – 5 tips

Grofweg 1 op de 10 volwassenen in Nederland heeft slaapproblemen. Nog veel meer mensen hebben regelmatig moeite in slaap te komen. Met het enorme aantal prikkels waaraan we dagelijks worden blootgesteld is het belangrijker dan ooit om voldoende rust te vinden. Waarom is voldoende goede slaap zo belangrijk? Wat kan je doen om makkelijker in slaap te komen? En hoe verbeter je de kwaliteit van slapen? In dit artikel vind je 5 tips om beter te slapen.

Lees verder »Zo ga je beter slapen – 5 tips
Fabriekshal met puin en ongebruikte apparatuur.

Blijf continu verbeteren met de Deming cirkel

In de meeste organisaties kan werk een stuk effectiever worden uitgevoerd. Maar waar moet je beginnen met verbeteren? Hoe zorg je dat verbetering geen eenmalige oefening is, maar een standaardaanpak binnen je bedrijf? Welke stappen moet je daarvoor zetten? De Deming cirkel biedt een aanpak voor het continu verbeteren van de kwaliteit van producten, diensten en processen. Door dit model toe te passen verbeter je niet alleen individuele processen, maar je transformeert je hele organisatie. Dit artikel neemt je mee in de manier waarop je dat voor elkaar krijgt.

Lees verder »Blijf continu verbeteren met de Deming cirkel