Ga naar de inhoud

Artikelen

A ship sinking in away in the water

Sunk Cost: een cadeau dat je niet hoeft te accepteren

Zijn wij mensen puur rationele wezens? Maken we logische keuzes, of kiezen we soms voor opties die eigenlijk helemaal niet in ons eigenbelang zijn? De Sunk Cost fallacy stelt dat we vaak keuzes maken op basis van eerdere investeringen, in plaats van op basis van toekomstige kosten en baten. Met andere woorden: onze keuzes zijn vaak niet rationeel. Hoe zit dat precies? Wat zegt de wetenschap over Sunk Cost? En welke concrete voorbeelden zijn er? Dit en meer lees je in dit artikel.

Lees verder »Sunk Cost: een cadeau dat je niet hoeft te accepteren
Wooden cube with the yellow letter Q on it, located on a table

De waarheid achter complottheorieën: wat zijn ze echt?

Je hoort steeds vaker over complottheorieën, niet alleen via social media, maar ook in traditionele media en de politiek. Wat is een complottheorie eigenlijk? En wat maakt iemand vatbaar voor complotdenken? Zijn complotdenkers allemaal paranoïde, slecht geïnformeerde en sociaal geïsoleerde gekkies, of schuilt er meer achter dat stereotype beeld?

Lees verder »De waarheid achter complottheorieën: wat zijn ze echt?
Briefje van 1 doller met daar bovenop 7 munten

Hoe gewone mensen komen tot het plegen van fraude

Niemand staat op met de gedachte eens lekker te gaan frauderen. Wat drijft mensen dan wel tot het plegen van fraude? En hoe kan je de juiste omgeving creëren waarin het risico op fraude zo klein mogelijk is?  Het blijkt dat 3 ingrediënten aanwezig moeten zijn om fraude mogelijk te maken. Deze 3 ingrediënten vormen de zijden van de fraudedriehoek, waarover je in dit artikel leest. Door bewust te zijn van deze 3 pijlers kan je fraude sneller detecteren en zo de schade beperken.

Lees verder »Hoe gewone mensen komen tot het plegen van fraude
Wit schaakstuk dat de zwarte koning omver werpt op een schaakbord.

Het Bathseba syndroom: corrumpeert macht?

Van mensen die een carrière lang keihard gewerkt hebben om de top te bereiken zou je verwachten dat ze er alles aan doen om hun verworven positie te behouden. Hoe kan het dan dat zoveel succesvolle leiders op een bepaald moment op ethisch vlak een misstap begaan? Weten ze niet dat hun gedrag niet door de beugel kan? Denken ze er mee weg te komen? Het Bathseba syndroom beschrijft het ethisch falen van succesvolle leiders en na het lezen van dit artikel heb je het antwoord op de vraag of macht corrumpeert.

Lees verder »Het Bathseba syndroom: corrumpeert macht?
3 computermonitors met code in de stijl van 'The Matrix'

De waarheid is complexer dan je denkt

Is wat je ziet waar? En wat je je daar vervolgens van herinnert, is dat de objectieve waarheid? Wie je bent beïnvloed de manier waarop je de werkelijkheid ervaart en wat je als waar aanneemt. Het Rashomon effect beschrijft de subjectiviteit van je waarneming als het gaat om herinneringen. Met andere woorden: je herinneringen zijn geen accurate weergave van het verleden. Waar komt het Rashomon effect vandaan? Waarop is het van toepassing? En wat betekent dit voor ons beeld van de wereld?

Lees verder »De waarheid is complexer dan je denkt
Bed met een nachtlamp in een verder donkere kamer.

Zo ga je beter slapen – 5 tips

Grofweg 1 op de 10 volwassenen in Nederland heeft slaapproblemen. Nog veel meer mensen hebben regelmatig moeite in slaap te komen. Met het enorme aantal prikkels waaraan we dagelijks worden blootgesteld is het belangrijker dan ooit om voldoende rust te vinden. Waarom is voldoende goede slaap zo belangrijk? Wat kan je doen om makkelijker in slaap te komen? En hoe verbeter je de kwaliteit van slapen? In dit artikel vind je 5 tips om beter te slapen.

Lees verder »Zo ga je beter slapen – 5 tips