Ga naar de inhoud

Bedankt voor je aanmelding!

Bedankt! Bedankt voor je aanmelding voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met inspiratie voor persoonlijke groei en leiderschap. Komende maandag ontvang je jouw eerste bericht, maar je hoeft je in de tussentijd zeker niet te vervelen!

Tussen de onderwerpen op deze pagina staan zeker ook interessante artikelen voor jou. Heel veel plezier in je persoonlijke groeipad en welkom bij NABL!

A leader is best when people barely know he exists, when his work is done, his aim fulfilled, they will say: we did it ourselves.

Lao Tzu

Lees direct relevante artikelen

De artikelen op NABL behandelen uiteenlopende onderwerpen. Hieronder vind je een beknopt overzicht van een aantal van deze onderwerpen, zodat je je meteen kan verdiepen in de voor jou relevante artikelen.

Doelen stellen

Wil je meer bereiken dan je nu al doet, dan ontkom je er niet aan doelen te stellen. Maar waar begin je?

Doelen stellen start met weten wat je wilt en dat zo concreet mogelijk opschrijven. Een mission statement vormt daarbij het kompas om je koers te bepalen. Op basis van dit kompas stel je doelen waar jij energie van krijgt. Met de juiste mindset zorg je er vervolgens voor dat je die doelen ook behaald.

Persoonlijke effectiviteit

Voordat je gaat werken aan je persoonlijke effectiviteit is het belangrijk onderscheid te maken tussen efficiëntie en effectiviteit. Met dit onderscheid in je achterhoofd kan je gaan werken aan een effectieve takenlijst of je aandacht richten op het effectief met e-mail omgaan. Misschien is een gestructureerd systeem als inbox zero wel iets voor jou.

Wil je jouw impact vergroten, dan is het belangrijk onderscheid te maken tussen de zaken die urgent zijn en de echt belangrijke taken. Het Eisenhower model helpt je hierbij en de leercurve van Maslow kan je de nodige inzichten in je eigen kunnen geven. Weten wat je moet doen is één ding, maar je vergroot je impact pas zodra je nee gaat zeggen, je invloed vergroot en taken gaat delegeren. Heb vertrouwen in je eigen kunnen en geef niet te snel op.

Heb je het gevoel elk moment ontmaskers te kunnen worden als bedrieger, omdat je eigenlijk niet echt weet wat je doet? Je bent niet de enige.

Samenwerken

Verloopt de samenwerking stroef, probeer het dan eens op een ander niveau en maak gebruik van de kennis en coaching van anderen. Wees je daarbij bewust van je vooroordelen en realiseer je dat verandering zelden gaat zolang je verwacht. Maak keuzes in de relaties waarin je investeert, want er zit een limiet aan het aantal sociale relaties die je kan onderhouden.

Bestaat jouw werkdag voornamelijk uit digitaal samenwerken? Zorg dan dat je de juiste uitgangspunten in acht neemt. Of je nou digitaal of fysiek samenwerkt, vergaderingen zijn ongetwijfeld onderdeel van je dagelijkse routine. Lees hier 6 tips om daar effectiever mee om te gaan. Juist wanneer je als organisatie een voorsprong hebt, dan kan dat in je nadeel gaan werken.

Relaties

Wil je meer weten over de dynamiek achter (liefdes)relaties? Zijn er bijvoorbeeld geijkte momenten waarop het lastig wordt in je relatie? Of wil je weten wat de nummer 1 voorspeller van een succesvolle relatie is? Hoe goed het in je relatie ook gaat, iedereen kan op dit gebied zijn voordeel doen met advies voor een succesvollere relatie. Door vragen te stellen en meer te vertellen vergroot je de open ruimte (dat wat anderen van je weten) en versterk je jouw band met anderen. Met hoeveel personen kan je eigenlijk een actieve relatie onderhouden?

Overtuigend presenteren

Wil je dingen gedaan krijgen in je organisatie, dan ontkom je er niet aan je verhaal te presenteren. Presenteren is één van de meest gehoorde angsten op de werkvloer. Dat hoeft niet zo te zijn! Met de juiste methode en voorbereiding kan ook jij een wervelend verhaal houden waarmee je de handen op elkaar krijgt.

Denk allereerst goed na over de boodschap die je wilt overbrengen. The Pyramid Principle is een methode om je verhaal op een logische wijze op te bouwen. Ongeacht of je dit principe volgt, zorg dat je jouw presentatie krachtig opent en vervolgens ook de aandacht vasthoudt. Met een STAR moment zorg je er voor dat jouw verhaal wordt onthouden, lang nadat je zelf het podium hebt verlaten. Kies je er voor PowerPoint te gebruiken, hou deze tips dan in je achterhoofd.

Je geheugen verbeteren

Een geheugen als een olifant, wie wil dat nou niet? Dit is een nuttige kwaliteit die in het dagelijks leven veelvuldig van pas komt. Op professioneel vlak kan je dit ook specifiek toepassen voor het onthouden van namen.

Wil je informatie opslaan op een manier die meer ‘hersenvriendelijk’ is, overweeg dan het maken van een mindmap.

Onze wiskundige wereld

Het systeem waarbinnen wij opereren is zo opgezet dat wie veelt heeft, nog meer krijgt. We zien onszelf daarbinnen graag als rationele wezens die logische keuzes maken. Als we echter kijken naar de manier waarop wij omgaan met kansen en risico’s, dan blijkt dit niet het geval.

Wil je op grote schaal verandering teweeg brengen, dan kan het de moeite lonen op vreedzame wijze protest te voeren, mits je voldoende betrokkenheid hebt.

Even klaar met die productiviteitsfocus?

Neem 5 minuten per dag voor actieve dankbaarheid, bekijk hoe je goed kan doen met meer impact of lees een boek.

A sign of power in a man is not only when people follow what he suggests, but also when people make a conscious effort to do the exact opposite of what he suggests.

Criss Jami