Ga naar de inhoud

Boek aanbevelingen

Een boek geeft je de mogelijkheid even in het hoofd van de auteur te stappen en de wereld door zijn of haar ogen te ervaren. Maar hoe vind je in het enorme aanbod de boeken die de moeite waard zijn? Op deze pagina vind je boek aanbevelingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, leiderschap, management en verandering. Het is een flinke lijst, die je met de juiste leesstrategie sneller tot je kan nemen.

De boeken staan op alfabetische volgorde en bij elke aanbeveling geef ik een korte toelichting. Bij elke beschrijving vind je ook een link om het boek direct te bestellen. Bedenk zelf of je, indien van toepassing, het boek in het Engels wilt lezen, of dat je voorkeur uitgaat naar de Nederlandse vertaling.

Overzicht van boek aanbevelingen

Awaken the giant within – Anthony Robbins

Cover van het boek Awaken the giant within van Anthony Robbins

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Dit boek heeft die heerlijk Amerikaanse ‘you can achieve anything you want‘ mentaliteit. Als je daar enigszins doorheen kan kijken dan is dit boek echt goud. Als je actief aan de slag wilt met specifieke verbeteringen in je leven dan is dit je handboek.

In het boek stelt Tony Robbins je precies die vragen die je aan het denken zetten over je toekomst en hoe je die wilt inrichten. Tijdens het lezen krijg je de energie om direct veranderingen door te voeren in de manier waarop je je leven leidt, zodat je daar nog veel meer uit kan halen.

Onderwerpen: Leiderschap, persoonlijke effectiviteit, verandering.

Direct bestellen

Terug naar overzicht

Business Model Generation – Alexander Osterwalder, Yves Pigneur

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Cover van Business Model Generation van Alexander Osterwalder en Yves Pigneur

Het Business Model Canvas is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Iedere organisatie die een nieuw product op de markt wil brengen of zijn bestaande product of dienst wil aanpassen aan veranderende omstandigheden heeft baat bij dit model. Het framework helpt je om tot de kern van je waarde propositie te komen.

De bedenkers van het Business Model Canvas, Alexander Osterwalder en Yves  Pigneur, lichten alle aspecten van het model toe in dit bijzonder vormgegeven boek. Daarvoor gebruiken ze ook de input van vele gebruikers van het model van over de hele wereld. 

Ben je nog niet bekend met het Business Model Canvas, dan is dit de start die je zoekt. Ken je het model al wel, dan is het boek vooral fijn als naslagwerk, onder meer door de vele voorbeelden en achtergrondinformatie die je er in kan vinden.

Onderwerpen: Business models, Product Management

Direct bestellen

Terug naar overzicht

Deep Democracy – Jitske Kramer

Cover van het boek Deep Democracy van Jitske Kramer

Waarom een van de boek aanbevelingen?

De basis van Deep Democracy is dat hetgeen gezegd moet worden, gezegd kan worden. Het gaat om het gebruiken van de wijsheid van de minderheid.

Je kent het vast wel: krijg je eindelijk alle neuzen een beetje dezelfde kant op, zit er zo’n dwarsdenker bij die kritisch blijft. Het liefst zou je diegene zo snel mogelijk de mond snoeren, zodat je verder kunt. Is er een manier om de kennis en de kijk op de wereld van die persoon mee te nemen in het groepsbesluit? Daarvoor biedt Jitske Kramer je in dit boek de handvatten.

Onderwerpen: Communicatie

Direct bestellen

Terug naar overzicht

Getting Things Done – David Allen

Boek cover van Getting Things Done van David Allen

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Dit is hét productiviteitshandboek. Wil je een effectievere takenlijstbeter omgaan met je e-mail of je notities wél kunnen terugvinden? David Allen geeft een fantastisch framework om dit voor elkaar te krijgen. Er is wel enige discipline vereist om hier ook daadwerkelijk de vruchten van te plukken.

Onderwerpen: Persoonlijke effectiviteit, productiviteit

Direct bestellen

Terug naar overzicht

How to win friends and influence people – Dale Carnegie

Boek cover van How to win friends and influence people van Dale Carnegie

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Dit is een van de eerste boeken die ik in het genre van persoonlijke ontwikkeling las en het geeft een bepaalde mindset mee. Als je bereid bent je ego opzij te zetten – dat is in essentie waar dit boek over gaat – dan geeft het je veel richtlijnen op het gebied van sociale interactie. 

De titel doet wellicht vermoeden dat dit boek trucs of tips bevat om mensen te manipuleren, maar dat is zeker niet het geval. Wel geeft het inzicht in de menselijke natuur en hoe je daar effectiever mee kan omgaan.

Onderwerpen: Mindset, Persoonlijke ontwikkeling

Direct bestellen

Terug naar overzicht

IK – Remco Claassen

Cover van IK van Remco Claassen

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Weinig is belangrijker dan weten wie je bent en wat je wilt. Helaas spenderen we daar over het algemeen heel weinig tijd aan. In dit boek helpt Remco Claassen je ontdekken waar jij energie van krijgt. Dat betekent dat onder andere veel aandacht uitgaat naar het opstellen van een persoonlijk mission statement. Wil je weten wie je bent, wat je wilt en hoe je dat gaat bereiken, dan is dit het boek voor jou.

Onderwerpen: Persoonlijke effectiviteit, Mission statement

Direct bestellen

Terug naar overzicht

Influence – Robert Cialdini

Boek cover van Influence van Robert Cialdini

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Robert Cialdini is de absolute autoriteit op het gebied van invloed en beïnvloeding. Hij is gepromoveerd op invloed en heeft 6 hoofdprincipes van beïnvloeding gedestilleerd die hij in dit boek uitgebreid beschrijft. 

Deze principes zijn niet alleen handig in online marketing, maar ook jij kan hier in het dagelijks leven je voordeel mee doen. Al is het alleen maar door te herkennen waar anderen deze beïnvloedingsprincipes toepassen. 

Onderwerpen: Invloed, beïnvloeding

Direct bestellen

Terug naar overzicht

Mating in captivity – Esther Perel

Cover van het boek Mating in captivity van Esther Perel

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Esther Perel is een psychotherapeut die een frisse blik heeft op hedendaagse relaties. In dit boek beschrijft ze onder andere hoe onze collectieve blik op intimiteit en relaties in de loop van de tijd radicaal is verandert en hoe je daarmee om kan gaan.

Naast deze ontwikkelingen op macroniveau is de kracht van het boek juist ook een kleine tip of verandering van zienswijze bieden, die je direct kan toepassen in de eigen relatie. Ook Perel’s podcast Where should we begin is een aanrader om inzicht te krijgen in

Onderwerpen: relaties

Direct bestellen

Terug naar overzicht

Thanks for the feedback – Douglas Stone & Sheila Heen

Boek cover van Thanks for the feedback van Douglas Stone en Sheila Heen

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Goede feedback geven begint bij beter ontvangen van feedback. Dat is waar dit boek over gaat. Het geeft inzicht in de redenen waarom feedback niet goed wordt ontvangen en de verschillende typen feedback. 

Belangrijker nog is dat het handvatten geeft hoe je meer haalt uit de feedback die je ontvangt, zodat je daarmee nog meer groei voor jezelf kan realiseren. Dat is uiteindelijk natuurlijk het doel van feedback.

Onderwerpen: Feedback geven en ontvangen

Direct bestellen

Terug naar overzicht

The 4-hour workweek – Timothy Ferriss

Cover van The 4 hour workweek van Timothy Ferriss

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Ik dacht dat dit boek ging over het verhogen van je productiviteit. Dat was een misvatting. Dit boek gaat over het compleet herzien van de relatie tot je werk.

Het boek is ingedeeld in 4 secties, die het acroniem DEAL vormen. Deze stappen nemen je aan de hand mee om je leven anders in te richten:

  • Definition
  • Elimination
  • Automation
  • Liberation

Veel van de praktische tips in het boek, zoals specifieke websites of dienstverleners, zijn achterhaald. Ook ten aanzien van remote werk is ondertussen sprake van een verschuiving in mindset. Desalniettemin staat de kern van dit boek – wees kritisch op hetgeen waar je je tijd aan besteed – ook vandaag de dag als een huis.

Onderwerpen: Effectiviteit, Productiviteit, Remote werk

Direct bestellen

Terug naar overzicht

The 7 habits of highly effective people – Stephen Covey

Cover van 'The 7 habits of highly effective people' van Stephen R. Covey

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Dit is de bijbel als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Covey geeft op basis van 7 eigenschappen – zie het als leefregels – een kapstok waaraan je alle andere persoonlijke ontwikkeling kan ophangen. Een absolute must read.

Bij het schrijven van artikelen grijp ik nog vaak terug op de principes die in dit boek beschreven staan. Ik zie het als de grondbeginselen van persoonlijke effectiviteit. Een soort raamwerk waarbinnen ik andere theorieën en voorbeelden kan plaatsen.

Onderwerpen: Leiderschap, management, persoonlijke effectiviteit

Direct bestellen

Terug naar overzicht

The art of possibility – Rosamund Stone Zander & Benjamin Zander

Cover van 'The art of possibility' van Rosamund Stone Zander & Benjamin Zander

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Rosamund en Benjamin Zander krijgen het voor elkaar je op een frisse nieuwe manier naar de wereld te laten kijken. Het boek gaat in op de aannames die we doen en hoe die onze ervaring van de wereld beïnvloeden. Aan de hand van prachtige verhalen en anekdotes krijg je inzichten en lessen die je de rest van je leven bij zullen blijven.

Onderwerpen: Mindset, Framing, Leiderschap

Direct bestellen

Terug naar overzicht

The Coaching Habit – Michael Bungay Stanier

Cover van The Coaching Habit van Michael Bungay Stanier

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Als je jouw invloed wilt vergroten, dan ligt het voor de hand anderen te coachen. Ook als je dat niet direct op professioneel vlak doet, dan nog geeft dit boek je zeer waardevolle inzichten die je kan gebruiken in de omgang met anderen. 

Michael Bungay Stanier legt de nadruk op het ontwikkelen van gewoonten. Hij onderkent daarmee de noodzaak van structurele verbeteringen om blijvende gedragsverandering teweeg te brengen. 

Op basis van 7 fundamentele vragen en 8 gewoonten laat dit boek je op een nieuwe manier kijken naar het overdragen van kennis en ervaring via coaching. Het is duidelijk dat over de structuur van het boek goed is nagedacht en  daarbij is het zeer toegankelijk en vlot geschreven.

Onderwerpen: Advies, Coaching, Communicatie

Direct bestellen

Terug naar overzicht

The Dip – Seth Godin

Boek cover van the dip van Seth Godin

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Don’t play the game if you can’t be the best in the world.” Dat is in essentie waar dit boek over gaat: ga voor bijzonder in plaats van gemiddeld. Zet door, maar stop ook op het juiste moment.

Wat ik enorm waardeer aan dit specifieke boek van Seth Godin, is de dichtheid van kennis en wijsheid die hij in slechts 83 pagina’s heeft weten te vangen. Zoals hij daarover aan het einde van het boek zelf schrijft: This book is short. Short books are hard to write. Write less.

Onderwerpen: Persoonlijke effectiviteit

Direct bestellen

Terug naar overzicht

The fearless organization – Amy Edmondson

Boekcover van The fearless organization van Amy Edmondson

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Hoe creëer je een omgeving waarin innovatie en groei de boventoon voeren? Wat voor teams heb je daarvoor nodig? En welke vaardigheden vraagt dit van jou als leider?

Amy Edmondson behandelt in dit boek dat ene magische ingrediënt waardoor sommige teams beter presteren dan anderen. Dat ingrëdient is psychologische veiligheid. Psychologische veiligheid is “de overtuiging dat de werkomgeving veilig genoeg is om interpersoonlijke risico’s te nemen“. Dit betekent dat je je durft uit te spreken, ook als je een andere mening hebt. Dat je fouten durft te maken om daarvan te leren. En dat je feedback geeft en krijgt met als doel samen beter te worden.

Ben je als leider nog niet bekend met psychologische veiligheid of wil je daar meer over weten, dan wil je dit boek lezen.

Onderwerpen: Teamperformance, innovatie, bedrijfscultuur

Direct bestellen

Terug naar overzicht

Verbaal Meesterschap – Remco Claassen

Cover van Verbaal Meesterschap van Remco Claassen

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Om verandering te realiseren zal je jouw boodschap over de bühne moeten brengen. Dat kan in de vorm van een pakkende presentatie zijn, maar ook 1-op-1 is het belangrijk een goed verhaal klaar te hebben. Maar hoe zorg je dat je verbaal meesterlijk wordt? Welke beïnvloedingsprincipes kan je daarbij inzetten? En hoe kan hypnose je daarbij helpen?

Dit boek bevat alle inhoud uit de gelijknamige training, waarin Remco in detail uit de doeken doet hoe je de aandacht grijpt en vervolgens nooit meer loslaat. Zo krijg je gedaan wat je voor ogen hebt.

Onderwerpen: Presenteren

Direct bestellen

Terug naar overzicht

WIJ – Remco Claassen

Cover van WIJ van Remco Claassen

Waarom een van de boek aanbevelingen?

Dit boek is het vervolg op IK. Weet je na dat eerste boek eindelijk wie je bent, wat je wilt en hoe je dat gaat bereiken, komen ineens allerlei anderen om de hoek kijken. Dan kom je er achter dat andere mensen zelden jouw geluk als hoogste prioriteit hebben. Hoe ga je daarmee om?

Dit boek is, net als IK, heel toegankelijk geschreven. Het leest eenvoudig weg, maar dat betekent niet dat je achterover kan leunen! Je moet zelf met de inhoud aan de slag om er het meeste uit te halen.

Onderwerpen: Persoonlijke effectiviteit

Direct bestellen

Terug naar overzicht