Ga naar de inhoud

Namen onthouden, hoe je nooit meer een naam vergeet

Namen onthouden, veel mensen hebben er moeite mee. Hoe vaak komt het niet voor dat iemand zich net aan je heeft voorgesteld, maar je er al na een paar minuten achter komt dat je zijn of haar naam niet hebt onthouden. Vervolgens probeer je er op slinkse wijze alsnog achter te komen: “Hoe spel je jouw naam eigenlijk?”. De kans dat je gesprekspartner Henk gelooft dat je echt geïnteresseerd bent in de spelling van zijn naam is natuurlijk niet erg groot. Met een klein beetje meer aandacht en de tips in dit artikel heb ook jij ‘trucs’ als in bovenstaande voorbeeld in de toekomst niet meer nodig.

A person’s name is to that person, the sweetest, most important sound in any language

Dale Carnegie

Waarom hebben we zoveel moeite met namen onthouden?

Hoe komt het eigenlijk dat we moeite hebben met het onthouden van namen? Hieronder licht ik 3 belangrijke oorzaken toe.

1. We zijn intern gefocust

Allereerst is het belangrijk je te realiseren dat veel mensen tijdens een kennismaking het meeste aandacht hebben voor hoe ze zelf over komen. Hun gedachten springen heen en weer tussen “Zit mijn haar wel goed”, “Sta ik niet te nonchalant“ en “Ik ga zo mijn naam heel duidelijk zeggen”. Logisch dus dat als de ander zijn naam zegt, je deze al na een paar seconden weer vergeten bent.

2. We zijn luisterblind

Een ander aspect is dat we maar zelden luisteren om de ander te begrijpen. Remco Claassen noemt dit: ‘luisterblindheid’. Zeg nou zelf, dat is toch een fantastische term.

Ga maar eens bij jezelf na: hoe vaak luister je naar een ander met de oprechte intentie alleen te begrijpen wat de ander zegt en bedoelt?

Dan bedoel ik dus dat je:

  • …niet in je hoofd naar een oplossing aan het zoeken bent (“Volgens mij moet je gewoon …”)
  • …niet probeert je eigen verhaal er tussendoor te fietsen (“Ja, heel herkenbaar, dat heb ik ook een keer gehad, namelijk …”).
  • …ondertussen niet bedenkt of je het wel of niet eens bent met de ander (“Dat zeg je nu wel, maar…”)

3. We hebben een geheugen als een zeef

De belangrijkste oorzaak is tenslotte dat we niet alleen namen heel snel vergeten, maar simpelweg alle informatie waar we dagelijks mee in aanraking komen onthouden we maar zeer beperkt. De Ebbinghaus forgetting curve laat dit duidelijk zien: ongeveer de helft van de informatie zijn we al na 20 minuten weer vergeten!

We krijgen zo veel informatie tot ons, dat we wel moeten selecteren op basis van de relevantie van die data. De naam van het nieuwe vriendje van je verre achternicht staat dan niet erg hoog op het prioriteitenlijstje.

5 tips voor het onthouden van namen

We kennen nu een aantal van de oorzaken waardoor we de neiging hebben namen snel te vergeten, maar dat is niet de reden dat je dit artikel leest. Je wilt weten hoe je namen voortaan beter kan onthouden. Pas de onderstaande tips toe en vergeet nooit meer een naam.

1. Meet & repeat

Hoe vaker je iets hoort, des te beter kan je het onthouden. Je kan onthouden van informatie in je hersenen vergelijken met het creëren van een nieuw wandelpad. De eerste keer dat je ergens door de natuur loopt zie je bij het achteromkijken geen duidelijk pad. Hier en daar zullen wat takken geknakt zijn en af en toe zie je een voetafdruk op de grond, maar als je de weg nogmaals zou moeten afleggen, dan kost het toch nog flink wat inspanning het pad terug te vinden. Hoe vaker je over hetzelfde pad loopt, des te duidelijker het zichtbaar wordt.

Olifantenpaadje
Creëer een olifantenpaadje in je hersenen

Dat geldt ook voor namen. Wanneer iemand zich aan je voorstelt, herhaal zijn of haar naam dan. Dan kan je op heel natuurlijke wijze doen, bijvoorbeeld “Hoi Jan, ik ben Lennart”. Door de naam te herhalen wordt het pad in je hersenen makkelijker te herkennen.

Repetition is the mother of skill

Tony Robbins

2. Bouw een korte pauze in

Een uitdagingen bij onthouden in het algemeen is dat er momenten zijn waarbij veel informatie in korte tijd op je af komt. Voor het onthouden van namen is dit bijvoorbeeld het geval bij een voorstelronde in een grote groep met voor jou onbekende mensen. Hierbij werkt de meet & repeat nog steeds, maar nu is het ook belangrijk een korte pauze in te bouwen. Hiermee geef je je hersenen de tijd de nieuwe naam op te slaan in je geheugen voordat de volgende naam volgt. Neem tijdens deze korte pauze de andere persoon goed in je op.

3. Wees voorbereid

Kennismakingen met nieuwe groepen mensen, zoals in het voorbeeld hierboven, begint met een goede voorbereiding. Ga je deelnemen aan een training, dan heb je wellicht al een e-mail met meer informatie gehad. Als daarin de namen van de andere deelnemers te vinden zijn, dan kan je die dus voorbereiden.

Is dat niet het geval, zorg dan dat je als een van de eersten aanwezig bent op de eerste trainingsdag. Hiermee heb je het voordeel dat de andere deelnemers een voor een binnenkomen en jij de tijd hebt om elke naam goed te verwerken in je geheugen.

Oefen vervolgens op een rustig moment de namen van de andere deelnemers in je hoofd. Hoe vaker je de namen herhaalt, hoe beter de informatie beklijft.

If you fail to prepare, you better prepare to fail

Benjamin Franklin

4. Associeer en visualiseer

Letters, woorden en namen hebben van nature weinig lading en betekenis. Pas op het moment dat we iets abstracts als een naam koppelen aan een beeld, dan zien we het voor ons. We denken nou eenmaal meer in beelden dan in letters en cijfers.

Laten we Henk uit de introductie van dit artikel als voorbeeld nemen. Wanneer Henk zich aan je voorstelt, zoek dan naar een associatie. Een voorbeeld: Henk rijmt op tank en vervolgens maak je in gedachten het beeld dat Henk in een tank zit. Op het moment dat je zijn naam nodig hebt, dan komt het beeld van Henk in de tank naar voren en denk je: “O ja, Henk in de tank”.

Wat hierbij het beste werkt is om de associaties vies, vuig en zo bizar mogelijk te maken. Zorg dat je een beeld creëert dat zo absurd is dat je het niet uit je hoofd krijgt. Stel je ontmoet Angela en je maakt de associatie Angela, vanillevla. Dan kan je een beeld nemen dat Angela een pak vla leeg eet. Dit is geen heel gek beeld, aangezien dit best zou kunnen gebeuren. Beter is het om Angela voor te stellen met een pak vanillevla, dat ze over haar eigen hoofd leeg gooit. Misschien doet ze er ook nog een gek dansje bij. Dit beeld is veel gekker, waardoor je het beter onthoudt. Hoe concreter hoe beter.

5. Koppel de naam aan een eigenschap van een bekende

Als alternatief kan je een naam ook koppelen aan een bekende. Dit kan iemand zijn die je persoonlijk kent, maar ook een bekendheid zoals een acteur of zanger. Vervolgens koppel je een eigenschap van deze bekende persoon aan degene van wie je de naam wilt onthouden.

Zou je mijn naam, Lennart, willen onthouden, dan zou je een associatie kunnen maken met Leonard uit de tv serie The Big Bang Theory, de zanger Leonard Cohen of het nummer ren Lenny ren van Acda en de Munnik. Welke associatie je kiest is persoonlijk, maar koppel een eigenschap uit het beeld (bijvoorbeeld rennen uit het liedje van Acda en de Munnik) aan de persoon waarvan je de naam wilt onthouden (in dit geval dus aan mij).

Namen onthouden in het kort

Van de drie oorzaken voor het vergeten van namen ligt de oplossing van de eerste twee in het aandachtig luisteren en je aandacht richten op de ander. De focus in dit artikel ligt op het aanpakken van de derde oorzaak (een geheugen als een zeef) door het verbeteren van je vermogen namen te onthouden. De 5 tips voor namen onthouden zijn:

  1. Meet en repeat: herhaal een naam zodra iemand zich aan je voorstelt
  2. Bouw een korte pauze in, zodat je de naam kan verwerken in je geheugen
  3. Wees voorbereid als je weet dat je nieuwe mensen gaat ontmoeten
  4. Associeer en visualiseer namen en maak de associaties zo bizar mogelijk
  5. Koppel de naam aan een eigenschap van een bekende. Iemand uit je directe omgeving of een bekend persoon.

It is not enough to have a good mind; the main thing is to use it well

René Descartes

3 reacties op “Namen onthouden, hoe je nooit meer een naam vergeet”

  1. Pingback: Het loci systeem voor een geheugen als een olifant | NABL

  2. Pingback: De wet van Zipf: hoe veel leidt tot meer | NABL

  3. Pingback: Alles dat je wilt weten over mindmappen - NABL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *