Soms zit het even tegen. Soms kan dan voelen als meestal en even als een lange periode van tegenslag. Hoe ga je daar mee om? Wat kan je doen om de lichtpuntjes weer te zien? Waar vind je de positiviteit weer terug? Actief dankbaar zijn leidt tot een positiever beeld van jezelf en de wereld om je heen. Deze investering van slechts enkele minuten per dag kan een enorm verschil maken in je alledaagse leven.
Gratitude turns what we have into enough, and more
Melody Beattie
Wat houdt ‘actief dankbaar zijn’ in?
Ben ik van mening dat de meeste mensen ondankbaar zijn? Zeker niet. Er is een groot verschil tussen dankbaar zijn en actief dankbaar zijn. We zijn namelijk allemaal wel eens dankbaar; iemand laat je voorgaan in de rij bij de kassa, helpt je op werk als je er niet meer uit komt, of geeft je een compliment. Op zo’n moment ben je dankbaar en dat voelt goed, omdat je focust op het positieve. Zo’n gevoel zou je toch elke dag wel willen ervaren? Dat is waar actief dankbaar zijn over gaat; vaker realiseren welke mooie momenten in je leven voorbij komen en zo een positiever wereldbeeld creëren.
Wat levert al deze bewuste dankbaarheid me op?
Als kind wordt je continu blootgesteld aan nieuwe ervaringen. Je leert lopen, praten en rekenen. Maar je ziet ook voor het eerst hoe in de herfst de bladeren van de bomen vallen of hoe de sneeuw het landschap in de winter een volledige metamorfose geeft. Je sluit nieuwe vriendschappen en ontdek nieuwe landen. Genoeg om je over te verbazen en je leven kleur te geven.
Naarmate je ouder wordt herhalen gebeurtenissen zich en meer zaken zijn bekend terrein. De bladeren vallen elk jaar van de bomen, je sluit minder nieuwe vriendschappen en steeds meer zaken worden routine. Het wordt misschien zelfs een beetje saai. Wat kan je hieraan doen?
Je kan je best doen meer nieuwe dingen te ondernemen en ontdekken. Doe dat vooral. Er is echter ook een reden is dat er een bepaalde routine in je leven komt. Je hebt een leuke baan, kinderen of een actief sociaal leven. Als je die positieve elementen wilt behouden, dan beperkt dat je enigszins in je vrijheid continu nieuwe ervaringen op te doen. Zijn er alternatieven om met de routine om te gaan?
Naast meer nieuwe ervaringen opdoen kan je je bewuster zijn van datgene dat je al hebt en daar meer van genieten. Dankbaarheid is één van de methoden die je hiervoor kan inzetten. Het is natuurlijk niet de enige manier om anders om te gaan met de routine van alledag. Zo kan je ook bewuster omgaan met alledaagse handelingen. Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar werk of loop een route die je normaliter fietst. Er vallen je andere dingen op wanneer je er de tijd voor neemt.
We often take for granted the very things that most deserve our gratitude
Cynthia Ozick
Hoe zorg ik voor een dagelijkse gewoonte van dankbaarheid?
Er zijn verschillende manieren om stil te staan bij de dingen waarvoor je dankbaar bent. Je kan een vast moment op de dag nemen waarbij je 3 dingen in gedachten neemt waarvoor je dankbaar bent. Zelf begin ik mijn dag met het Dankboek, een idee van Ernst-Jan Pfauth. In dit boek noteer ik elke dag 3 dingen waarvoor ik dankbaar ben. Uiteraard kan je dit ook in een schriftje of op je telefoon doen, maar het Dankboek heeft een aantal voordelen:
- Vormgeving. Het boek is prachtig vormgegeven. Als je dan toch een nieuwe gewoonte wilt creëren, maak het dan zo plezierig mogelijk voor jezelf. Als je Dankboek vol is dan staat het ook nog mooi in je boekenkast.
- Consistentie. We blijven graag consistent met de keuzes die we in het verleden gemaakt hebben. Door geld te investeren in dit boek voel je meer druk om er ook echt mee aan de slag te gaan.
- Fysiek opschrijven. Het grootste voordeel van het boek is dat je fysiek moet opschrijven waarvoor je dankbaar bent. Dit betekent dat je vooraf goed moet nadenken wat je gaat opschrijven. Het is geen kwestie van iets proberen en dat vervolgens aanpassen tot je hebt staan wat je voor ogen had. Zo’n kans om vooraf goed na te denken voordat je aan de slag gaat wordt steeds unieker in onze digitale samenleving.
- Teruglezen. Het teruglezen van de aantekeningen in je dankboek heeft 2 voordelen:
- Op de momenten dat het even tegenzit kan je lezen hoe geweldig je leven eigenlijk is.
- Op een diepere laag geeft het je beter inzicht in datgene waarvan jij energie krijgt. Waar schrijf je vaak over? Werk? Je gezin? Spullen of juist ervaringen? Dit inzicht helpt je om vaker datgene te doen dat je energie geeft.
Wat de gewoonte van 5 minuten dankbaarheid per dag me heeft gebracht
Zelf schrijf ik ondertussen in mijn vierde Dankboek, dus laat ik enkele ervaringen delen.
Actief op zoek naar het positieve
Het belangrijkste gevolg van actief dankbaar zijn is dat ik gedurende de dag op zoek ga naar zaken om de volgende ochtend op te schrijven. Mijn focus ligt dus op het positieve.
Verschillende niveaus van dankbaar zijn
Er zijn dagen dat ik moeite heb om 3 dingen te bedenken waarvoor ik dankbaar ben. Dat is frustrerend. Uiteindelijk lukt het altijd om de bladzijde voor die dag in mijn Dankboek te vullen, waarbij het niveau van de items die ik noteer verschilt. Van dankbaar zijn voor een mooie zonnige dag tot dankbaarheid voor een nieuwe baan en alles daar tussenin. In het dankboek schrijf je niet alleen op waarvoor je dankbaar bent, maar ook waarom je daarvoor dankbaar bent. Met name dit laatste vind ik vaak lastig. Het is als uitleggen waarom je vrolijk bent, soms voelt het gewoon zo. Toch zit juist hier veel waarde in, omdat het je op lange termijn beter inzicht geeft in je energiebronnen en energielekken.
Creëren van een gewoonte
Zoals met alle gewoonten geldt ook hierbij dat er momenten zullen komen waarin je even geen zin hebt om je dankboek er bij te pakken. Probeer dat te accepteren (en dat lukt zelden in zo’n moment zelf) en pak je Dankboek er weer bij je daar de energie voor voelt. Er zijn periodes geweest waarin ik mijn Dankboek wekenlang niet hebt aangeraakt. Achteraf gezien is dat natuurlijk prima, al voelt dat op het moment zelf niet zo.
Maak het gewone bijzonder
Uiteindelijk schrijf ik in mijn dankboek omdat dit het gewone bijzonder maakt. Daarbij staat in mijn mission statement: “…ik sta positief in het leven…” en dankbaar zijn leidt tot meer positiviteit. Mijn Dankboek is het laatste dat ik ’s avonds klaarleg voordat ik naar bed ga en wanneer ik ’s ochtends opsta is dit het eerste dat ik oppak. Het is een kleine moeite met een enorme impact.
The more grateful I am, the more beauty I see
Mary Davis
Pingback: Zo maak je effectieve aantekeningen - NABL
Pingback: 3 manieren voor het ontwikkelen van een abundance mindset - NABL
Pingback: Het Pygmalion effect: hoe je denkbeelden je leven beïnvloeden - NABL
Pingback: Keuzestress? Zo ga je er effectiever mee om! | NABL
Pingback: Het Diderot effect: status gedreven consumptie | NABL
Pingback: Ons continue streven naar meer - NABL
Mooi geschreven. Ik voel me in het algemeen positief., maar om het op te schrijven kan ik beter begrijpen waarom ik me zo voel.
Dat ga ik nu proberen.
Dank je voor het inzicht.
Hi Irene, fijn dat je algemene instelling al positief is! Ik hoop dat je door dagelijks op te schrijven waar je dankbaar voor bent beter inzicht krijgt in je drijfveren en zo nog meer positiviteit kan ervaren.