Meteen naar de inhoud

Effectiever met je smartphone: apps verwijderen

Hoe fijn is het dat ontwikkelaars dag in en dag uit werken aan het wegnemen van alle pijnpunten bij het gebruik van hun apps? Door elke barrière weg te nemen vergroten zij de kans dat je hun diensten blijft gebruiken. Dit is niet alleen voor de ontwikkelaar goed, maar jij als gebruiker hebt hier ook baat bij: de dienst wordt daarmee eenvoudiger in gebruik. Het wordt pas een nadeel wanneer je probeert je schermtijd te verminderen. Het gemak waarmee apps je telkens weer verleiden terug te komen wordt dan een last. Apps verwijderen biedt dan uitkomst.

When in doubt, delete it.

Phil Crosby

schermtijd verminderen

Dit artikel is het zesde in een reeks met als doel het verminderen van je schermtijd. De reeks start met toegeven dat ook jij een telefoonverslaving hebt. Vervolgens licht ik toe waarom je een beproefd stappenplan nodig hebt om van deze verslaving af te komen en welke 6 stappen daarvoor nodig zijn. De eerste stap is het creëren van bewustzijn van je schermtijd met behulp van objectieve inzichten. Op basis van dit inzicht stel je een doel voor de schermtijd die je jezelf maximaal wilt toestaan. Door notificaties te verminderenje apparaat onaantrekkelijk en vervolgens onbereikbaar te maken kan je grote stappen maken richting dit doel. Dit artikel gaat over de volgende stap, namelijk apps verwijderen om zo je schermtijd te verminderen.

Stap 5: apps verwijderen
De vijfde van de 6 stappen is apps verwijderen

Apps verwijderen gaat voor velen te ver

Deze vijfde stap is het punt waarop velen afhaken. Dat geeft niet. Als je tot hier bent gekomen en de eerdere stappen hebt doorlopen, dan heb je al veel bereikt. Heb je jouw doel voor verminderen van je schermtijd nog niet behaald? Of wil je nog productiever zijn met je smartphone? Dan maakt apps verwijderen een groot verschil, mits je bereid bent deze stap te nemen. Wil jij, net als ik, minder afhankelijk zijn van je smartphone, dan is het tijd apps te verwijderen.

Voor de meeste diensten geldt dat het verwijderen van de applicatie niet direct betekent dat je de dienst ook niet meer kan gebruiken. Via de webbrowser op je telefoon heb je vaak ook toegang tot de belangrijkste elementen van de dienst. Dit werkt alleen ontzettend slecht. Bedrijven besteden veel tijd en moeite aan het ontwerp van hun apps en minder of niet aan de gebruiksvriendelijkheid in de webbrowser. Want zeg nou zelf, wie gebruikt die nou?

Dit is precies de reden dat apps verwijderen werkt voor het verminderen van je schermtijd. Apps zijn soepel in de omgang en elke mogelijke barrière voor het gebruik daarvan wordt zo snel mogelijk weggenomen. Door zelf barrières op te werpen en het gebruik van diensten op je smartphone minder aantrekkelijk te maken wordt het eenvoudiger de verleiding van je toestel te weerstaan.

Drie strategieën bij apps verwijderen

Er zijn verschillende strategieën die je kan toepassen bij apps verwijderen. Ik licht er drie toe. De een is daarbij niet beter dan de andere. Het gaat om wat voor jou werkt en wat jij op lange termijn kan volhouden. 

Je kan starten met het verwijderen van applicaties die je toch al bijna nooit gebruikt. Die app die zo handig is op vakantie heb je de rest van het jaar niet nodig. Door al het overbodige van je toestel te verwijderen komt er meer aandacht voor de zaken die je wel belangrijk vindt. 

Een alternatieve aanpak is te beginnen met het verwijderen van de apps die voor de meeste afleiding zorgen. Dit heeft als voordeel dat het meteen grote impact heeft op het verminderen van je schermtijd. Een nadeel is dat de stap wellicht te groot is waardoor je de betreffende app uiteindelijk toch opnieuw installeert.

Een derde optie is om bepaalde apps te verwijderen aan het begin van een vakantie. De vakantie is het moment dat velen bewuster tot rust willen komen en tijd met bijvoorbeeld hun gezin willen doorbrengen. De motivatie om apps te verwijderen is daarmee groter. Dit kan een eerste keer zijn om te ervaren hoe het is zonder bepaalde apps te leven. Belangrijk is dat je aan het eind van de vakantie een kort moment van evaluatie inbouwt. De kans om na de vakantie in oude gewoonten te vervallen is erg groot. Bewust stilstaan bij de voordelen die de app-loze tijd je heeft gebracht helpt dan.

Waar het pijn gaat doen (maar wat ook het meeste effect heeft)

Ik weet nog goed dat ik begon met verwijderen van apps die ik niet gebruikte. Dat was om een en ander op te ruimen. Schermtijd verminderen deed ik daarmee niet. Vervolgens verwijderde ik de Facebook app. Dit zorgde dat ik Facebook alleen nog op mijn computer gebruikte, omdat de gebruikservaring in de browser heel slecht is. De stap naar het volledig verwijderen van mijn account was daarna een kleine. 

Ik begrijp heel goed dat het volledig verwijderen van social media je wellicht te ver gaat. Ik kan je vertellen hoeveel rust het geeft, maar dit is een stap waar je aan toe moet zijn. Ben je dat nog niet, dan is de app verwijderen een goede eerste stap in die richting. 

Na Facebook ben ik andere apps een voor een gaan verwijderen. Dan komt een moment dat je het wel goed vindt zo. Je mag dan trots zijn op jezelf en de stappen die je hebt gemaakt sinds je begon met het creëren van inzicht in- en bewustzijn van je schermtijd

Wees gewaarschuwd voor het waterbedeffect

In mijn pogingen schermtijd te verminderen heb ik gemerkt dat het verwijderen van apps een waterbedeffect veroorzaakte. De tijdswinst die ik behaalde door het verwijderen van de ene app stopte in vervolgens weer in een andere. Ik was zo gewend afleiding te zoeken op mijn telefoon, dat ik steeds naar ‘the next best thing‘ greep.

Na het verwijderen van Facebook ging mijn gebruik van Twitter en LinkedIn drastisch omhoog. Had ik LinkedIn en Twitter gelimiteerd, dan greep ik continu naar mijn e-mail. Lang heb ik mezelf verteld dat ik die apps nodig had voor werk. Daarmee was ik niet eerlijk naar mijzelf toe. Ja, het is eenvoudiger bepaalde zaken via een app te doen, maar noodzakelijk is het niet. Je hebt immers altijd de browser tot je beschikking wanneer het echt nodig is. 

De laatste afleiding wegnemen

Wil je jouw toestel alleen nog productief gebruiken? Verwijder dan je e-mail apps. Dit klinkt overdreven, want hoeveel afleiding kan e-mail geven? 

Het punt is dat de gewoonte je telefoon te grijpen om verveling tegen te gaan te diep is ingesleten. Het gaat er niet zozeer om wat je doet. Je zoekt, bewust of onbewust, een vorm van afleiding en alles voldoet dan. Ook e-mail.

Pas toen ik ook e-mailapps van mijn toestel verwijderde nam het waterbedeffect af. Het verwijderen van e-mail van mijn telefoon is de ingrijpendste verandering die ik op dit gebied heb gedaan. Het was meteen ook degene die me het meest heeft opgeleverd.

Na het verwijderen van e-mail apps was er weinig afleiding meer over. Het gevolg was dat ik nog regelmatig mijn telefoon ontgrendelde, niets vond om me af te leiden en hem vervolgens weer weglegde. Nadat ik door die fase heen was gaf het met name heel veel rust om een toestel te hebben dat me niet langer in zijn macht heeft.

De keuze is aan jou

Is het altijd praktisch zonder apps door het leven te gaan? Natuurlijk niet. Als je een kaartje voor een evenement moet tonen dan pak je dat er niet zo eenvoudig meer bij. Hiervoor moet ik in de browser naar Gmail gaan en mijn gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Dan zoek ik in mijn authenthicator app een code op, voer die in en zoek dan het bericht op. Erg omslachtig dus. 

Dit weegt voor mij echter niet op tegen de rust die ik ervaar door mijn toestel eenvoudig links te kunnen laten liggen. Daarnaast leer je daar ook beter op inspelen, bijvoorbeeld door vooraf een foto van je toegangsbewijs te maken. De keuze is aan jou, wat vind je belangrijker, gemak of aandachtig leven?

We are our choices.

Jean-Paul Sartre

1 reactie op “Effectiever met je smartphone: apps verwijderen”

  1. Pingback: Social media verwijderen voor minder schermtijd | NABL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *