De termen introvert en extravert worden eenvoudig in de mond genomen, maar weet je echt wat ze betekenen? Waar komen deze termen vandaan? Wat is een eenvoudige manier om het verschil tussen de twee persoonlijkheidskenmerken te duiden? In dit artikel lees je over de verschillen tussen introvert en extravert gedrag, zodat ook jij een helder beeld hebt wat dit betekent.
The secret to life is to put yourself in the right lighting. For some, it’s a Broadway spotlight, for others a lamplit desk.
Susan Cain
Waarom onderscheid maken tussen introvert en extravert gedrag?
Het was Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, die voor het eerst sprak over de termen introvert en extravert. Carl Jung heeft deze begrippen ongeveer een eeuw geleden vervolgens gebruikt als fundament van zijn theorie over persoonlijkheidstypen. Jung zorgde er zo voor dat mensen konden worden ingedeeld in verschillende hokjes (ik heb er geen beter woord voor) met elk hun eigen persoonlijkheidskenmerken. Wat is het nut van dit onderscheid tussen introvert en extravert gedrag?
Tegenwoordig komt het verschil tussen een introvert en een extravert karakter onder andere terug in persoonlijkheidstests zoals Myers-Briggs en de Big 5. Dit soort tests toetsen deze eigenschappen op basis van een vragenlijst. Het doel van dergelijke persoonlijkheidstests is om inzicht te geven in je voorkeursgedrag. Dit kan gebruikt worden bij je persoonlijke ontwikkeling, maar ook in de samenstelling en ontwikkeling van je team en organisatie.
Wat is het verschil tussen een introvert en een extravert?
Wanneer je het verschil tussen introvert en extravert opzoekt, dan kom je veelal op een onderscheid als: een introvert richt en haalt de energie met name uit de innerlijke wereld, een extravert haalt dit uit de wereld om zich heen. Een introvert denkt eerst en praat dan, een extravert praat eerst en denkt dan. Op zich zijn dit goede richtlijnen om het onderscheid te duiden, maar veruit de sterkste benadering kwam ik tegen in een verhaal.
Voordat ik dit verhaal deel wil ik kort stilstaan bij stereotypen en vooroordelen over introvert en extravert gedrag. Mensen hebben hierover soms ideeën die onwaar zijn en afstand creëren in plaats van zorgen voor meer toenadering. Zo bestaat het idee dat introverte mensen ‘socially awkward’ zijn en extraverte mensen niet. Dit is een fabel. Ga maar eens na welke ‘socially awkward’ extraverten je in jouw omgeving kan identificeren. Ik ken er zo wel een paar.
Hoeveel munten heb jij aan het einde van de dag?
Het verhaal waar ik eerder op doelde licht het verschil tussen een introverte en een extraverte persoonlijkheid toe aan de hand van munten. Een introvert staat op met 5 munten. Bij elke sociale interactie levert hij een munt in, waardoor hij aan het einde van de dag zonder munten eindigt en leeg is. Een extravert daarentegen staat de dag op zonder munten. Bij elke sociale interactie ontvangt hij een munt en aan het einde van de dag heeft hij een stapel munten en is helemaal opgeladen.
There are two races on earth. Those who need others, who are distracted, occupied and refreshed by others, who are worried, exhausted and unnerved by solitude as by the ascension of a terrible glacier or the crossing of a desert; and those, on the other hand, who are wearied, bored, embarrassed, utterly fatigued by others, while isolation calms them, and the detachment and imaginative activity of their minds bathes them in peace.
Guy de Maupassant
De wereld is niet zwart-wit
Belangrijk om te vermelden is dat je geen introvert of extravert bent. Hiermee bedoel ik dat de wereld niet zwart-wit is. Ben je een extravert dan zijn er ook momenten dat je in je eentje thuis op de bank wilt hangen en een introvert houdt ook best van een feestje op zijn tijd. Het onderscheid tussen introvert en extravert gaat over voorkeursgedrag en gedrag is sterk afhankelijk van de omgeving waarin je je bevindt. Ook hangt dit sterk af van factoren als gezondheid, energieniveau en leeftijd. Voor deze laatste factor geldt dat naarmate mensen ouder worden de introversie meestal toeneemt.
Ook binnen de groep van introverten en extraverten is onderscheid te maken tussen verschillende persoonlijkheden. Probeer dus niet iedereen in een hokje te plaatsen, maar kijk naar de persoon die je voor je hebt. Hierbij helpt het om te weten wat zijn voorkeursgedrag grofweg is, maar doe geen aannames op basis van een label dat je diegene geeft.
Er is een derde categorie
Naast een introverte en een extraverte gedragsvoorkeur bestaat nog een derde categorie. Ambivert gedrag betekent dat je een beetje van beide voorkeursstijlen hebt. Het zit er tussenin. Je wilt niet altijd in de belangstelling staan, maar vind het af en toe leuk een praatje voor een groep te houden. Je geniet van een avond uit met een groep vrienden, maar alleen zijn is ook prima.
In het verleden bestempelde ik mezelf als een introvert, maar nu heb ik mijn twijfels. De omgeving waarin ik me bevind heeft hier grote invloed op, maar ook heb ik de afgelopen jaren bepaalde ontwikkelingen doorgemaakt die minder bij introverte mensen passen. Een aantal zaken die me opvallen:
- Wanneer ik een hoog niveau van vertrouwen in en bekendheid met een groep heb, dan laat ik meer extravert gedrag zien.
- Ik kan veel energie krijgen van een avond feesten met vrienden. Een meerdaags festival kost me energie.
- Een presentatie geven levert vaak een gezonde spanning op, maar ik grijp elke kans aan die zich voordoet. Dit is een bewuste keuze, omdat ik me hierin wil ontwikkelen en er geen substituut voor ervaring is. Ook presenteren levert me meer energie op dan het kost.
- Nieuwe ideeën kan ik door ervaring steeds sneller op waarde schatten, maar om ze te doorgronden moet ik ze enige tijd laten bezinken.
We all move along the continuum of introvert and extrovert behaviors and preferences all day long.
Patricia Weber
Wat is de kracht van elk van deze types?
Je kent nu de belangrijkste verschillen tussen introvert en extravert gedrag, maar wat betekent dit in de omgang met elkaar? Hoe ga je om met iemand die een andere voorkeursstijl heeft dan jijzelf?
Zoals ik eerder al noemde is het belangrijk niet in hokjes te denken. Als je weet dat de ander een introvert is, dan is het fijn hem niet voor het blok te zetten in een grote groep. Ga er echter niet vanuit dat hij niet kan of wil presenteren, omdat hij een introvert is. Ga er omgekeerd niet vanuit dat de extravert in de groep staat te trappelen om een presentatie te geven. Bespreek hoe je wilt dat anderen met je omgaan en hoe jij anderen het beste kan helpen in jullie samenwerking.
Je hoort vaak dat leiders extravert zijn, omdat we dit in de westerse wereld als positief bestempelen. Vaak is dat inderdaad het geval. Ben je een introvert, laat dit je dan niet tegenhouden. Er zijn tal van inspirerende introverte leiders, zoals Simon Sinek en Richard Branson. Daarbij is ook een onderscheid te maken tussen het type volgers dat een leider heeft. Naarmate je volgers meer zelfstandig werken is een introverte leider beter op zijn plek. Zo is het niet lastig voor te stellen dat iemand als Steve Ballmer het niet lang zou volhouden in een wereld voor academici.
Laat het je niet belemmeren!
Een valkuil bij het praten over introvert en extravert als label is dat je je daardoor laat belemmeren. Learned helplessness, waarbij je eigen overtuigingen je grootste belemmering vormen, ligt dan op de loer. Omgekeerd geldt dat je voorzichtig moet zijn een label op anderen te plakken. Wil je daar meer over weten, lees dan eens over het Pygmalion effect.
Introverts are dependent on their own inside noise, extroverts are dependent of outside noise. The outputs are dependent on quality of those noise.
Amit K. Ghosh
Pingback: Effectief vergaderen: 6 tips op basis van het CIA handboek - NABL
Pingback: Het getal van Dunbar: grenzen aan de groei van organisaties - NABL
Pingback: Een hoger leerrendement met de leercyclus van Kolb - NABL