Wie wil het niet, meer boeken lezen? Op de vraag: “Zou je meer boeken willen lezen?”, is het antwoord vaak een “ja, maar…”. Op de puntjes wordt vervolgens iets als “daar heb ik geen tijd voor” ingevuld. Na het lezen van de 7 principes in dit artikel begrijp je dat dit geen valide excuus is. Het goede nieuws: je kan direct starten met het lezen van meer boeken.
Reading is to the mind what exercise is to the body
Joseph Addison
Waarom zou ik meer boeken lezen?
Een aantal jaar geleden mocht ik blij zijn als ik 5 boeken per jaar las. Voor mijn opleiding zat ik al een groot deel van de dag met mijn neus in de boeken, echt niet dat ik dat daarnaast ook voor mijn plezier zou oppakken…
Tot het moment dat ik in aanraking kwam met boeken over persoonlijke ontwikkeling. Toen ik me bewust werd van de energie die ik krijg van persoonlijke ontwikkeling, kwam ik steeds meer boeken tegen die me op dit vlak nieuwe inzichten gaven. Door een boek te lezen kan je je voor even verplaatsen in het hoofd van de auteur en de wereld vanuit een ander perspectief bekijken.
A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only one
Geroge R.R. Martin
Fictie en non-fictie
Er is natuurlijk een verschil tussen fictie en non-fictie boeken. Persoonlijk lees ik maar zelden fictie en de principes in dit artikel zijn dan ook vanuit een non-fictie perspectief geschreven. Een kleine waarschuwing vooraf: als je eenmaal sneller gaat lezen (dat is uiteindelijk de kern van meer lezen), dan vrees ik dat je dat niet eenvoudig ‘uit kan zetten’.
Je leessnelheid verhogen
Een gemiddelde leessnelheid ligt rond de 250 woorden per minuut. Als je – net als ik – je leessnelheid wilt verhogen, dan kan je met een aantal kleine aanpassingen al grote resultaten behalen. Realiseer je dat je geen bovenmenselijke leessnelheid nodig hebt om meer boeken te kunnen lezen. Als je je leessnelheid zou verdubbelen (wat echt binnen je bereik ligt), dan resulteert dat al in het lezen van twee keer zoveel boeken!
1. Stel een doel
Dit jaar heb ik voor het eerst een doel gesteld voor het aantal boeken dat ik wil lezen, namelijk minimaal 25 boeken. Door dit simpelweg als doel te stellen, merk ik dat ik veel meer tijd besteed aan lezen. Hierdoor zie ik nu al in dat 25 boeken lezen een weinig ambitieus doel is, dus volgend jaar wordt dit aantal minimaal verdubbeld. Mijn motivatie voor dit doel is dat ik sneller meer kennis tot me wil nemen, onder andere als input voor de artikelen voor dit blog.
Reading one book is like eating one potato chip
Diane Duane
Je leessnelheid bepalen
Als je een doel gaat stellen, dan is het wel handig om te weten wat je huidige leessnelheid is. Dit kan je heel eenvoudig bepalen:
- Het enige dat je nodig hebt is een boek, een timer en een plaats en moment waarop je niet gestoord of afgeleid wordt.
- Stel je timer in op 10 minuten en lees totdat de timer afgaat.
- Tel het aantal woorden op de eerste 5 regels van een pagina en deel dat door 5. Zo kom je tot een gemiddeld aantal woorden per regel.
- Tel het aantal regels op een bladzijde en vermenigvuldig dat met het gemiddelde aantal woorden per regel dat je in de vorige stap hebt bepaald.
- Vermenigvuldig dit met het aantal bladzijden dat je hebt gelezen om tot een indicatie van het aantal gelezen woorden te komen.
- Deel dit aantal woorden door 10 (minuten) en het resultaat is je aantal gelezen woorden per minuut.
Let wel op dat de pagina’s die je hebt gekozen enigszins representatief zijn en dat bijvoorbeeld niet de helft van de pagina’s is gevuld met afbeeldingen.
Deel je doel
Een algemene tip bij het stellen van doelen is om deze te delen met de mensen om je heen. Door je doel met zoveel mogelijk mensen te delen, verhoog je de kans dat je er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Niemand vindt het tenslotte leuk om niet na te komen wat hij heeft beloofd.
Zelf bespreek ik mijn doelen en de voortgang daarop ongeveer maandelijks met mijn mastermind groep. Zorg dat je mensen op je heen hebt die je helpen herinneren aan je doelen en je hierin ook stimuleren.
2. Minimaliseer afleidingen
Dit is het principe voor alles waarbij je meer gedaan wilt krijgen. Tegenwoordig moet je afleidingen bewust voorkomen, omdat je anders om de haverklap wordt afgeleid door een oplichtend scherm of geluid. Een saillant detail is dat ik, terwijl ik dit schrijf, mijn telefoon net heb omgedraaid. Het oplichtende scherm leidde me af…
Zoek een plek waar jij rustig kan lezen. Voor de een is dat een rustige kamer in huis, voor de ander misschien een bankje in een druk park. Doe wat voor jou werkt. Zet notificaties uit en gebruik om te lezen geen apparaat dat verbonden is met het internet. Dit artikel gaat niet voor niets over meer boeken lezen, maar daarover meer bij de zesde tip.
3. Breng focus aan
Dit is iets wezenlijk anders dan de tweede tip over het minimaliseren van afleidingen. Je kan alle afleidingen wegnemen, maar toch niets gedaan krijgen. Dit komt doordat je zelf je grootste afleider bent. Je gedachten gaan alle kanten op, waardoor je niet gefocust kan lezen. Het is lastig om je eigen gedachten onder controle te krijgen. Niet voor niets is mindfulness tegenwoordig populair.
You can always find a distraction if you’re looking for one
Tom Kite
Gebruik een pen of je vinger
Zelf heb ik gemerkt dat een tip om mijn leessnelheid te verhogen, me ook helpt focus aan te brengen. Het ziet er misschien wat gek uit, maar gebruik een pen of je vinger om je ogen te sturen. Je ogen hebben namelijk de neiging om heen en weer te springen over de bladzijde en met een pen kan je dit beter sturen. Daarbij merk ik dat dit mij in een bepaald ritme dwingt te lezen, waardoor ik minder afgeleid ben. In het begin voelt het onwennig en je zal de neiging hebben te willen stoppen. Dat hoort zo. Dit is het gevoel dat hoort bij buiten je comfortzone gaan.
Mute de stem in je hoofd
Weet je nog hoe je ooit hebt leren lezen? Op de basisschool leerde je lettergreep voor lettergreep woorden hardop uit te spreken. Je leest de woorden nu waarschijnlijk niet meer hardop voor, maar het vervelende is dat er een stem in je hoofd is die dat nog wel doet. Doordat je in je hoofd elk woord uitspreekt, beperk je jezelf enorm in je leessnelheid. Wees je hier dus van bewust. Door met je pen of vinger iets sneller te bewegen dan dat comfortabel voelt, maak je het jezelf onmogelijk in je hoofd elk woord uit te spreken.
4. Als je leest, lees dan
Wanneer ik vroeger las, bijvoorbeeld voor mijn studie, dan onderstreepte ik teksten en schreef ik na elke paar zinnen de belangrijkste punten op. Zo hoopte ik de essentie beter te begrijpen en te onthouden. Pas veel later kwam ik er achter dat dit een totale misvatting is.
Het continu wisselen tussen lezen, arceren en schrijven, kost heel veel mentale capaciteit. Dit staat bekend als ‘task switching’ en het kost niet alleen veel tijd, het is ook nog eens inefficiënt. Door slechts één taak (bewust) gelijktijdig uit te voeren – in dit geval lezen – kan je meer lezen. Je komt in een flow terecht en het interessante is dat je de informatie uiteindelijk beter onthoudt. Hoe dat precies zit zal ik in een later artikel toelichten.
Plan daarbij ook je leestijd. Bepaal voor jezelf wanneer je wilt lezen en realiseer je dat je niet meteen een uur achter elkaar moet lezen. Als je elke dag een kwartier leest is dat waarschijnlijk al een kwartier meer dan nu.
Hierin zie ik een mooie parallel met de schrijfroutine van Jerry Seinfeld. Als comedian dwingt Seinfeld zich, vandaag de dag nog steeds, om dagelijks nieuwe grappen te schrijven. Hiervoor heeft hij een routine, waarbij hij vooraf bepaald hoe lang hij gaat schrijven. Gedurende die tijd is er maar één regel, namelijk “You don’t have to write, but you can’t do anything else”. Dit zou ik je ook willen meegeven voor het lezen. Heb je besloten dat je gaat lezen, lees dan, maar doe in ieder geval niets anders.
You don’t have to read, but you cant do anything else
Gebaseerd op een uitspraak van Jerry Seinfeld
5. Ga voor kwaliteit
Als je dit artikel leest dan ga ik er vanuit dat je meer boeken wilt lezen. Ga exact dat dan ook doen, boeken lezen. In de inleiding van dit artikel noemde ik het veelgehoorde excuus “daar heb ik geen tijd voor” al. Ga eens eerlijk na hoeveel tijd je per dag eigenlijk leest: de krant, nu.nl, e-mails, Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn en ga zo maar door. Ik zeg niet dat je daarmee moet stoppen, maar de kans is groot dat je hier wel wat tijdswinst kan halen. Wil je echt op de hoogte zijn van de berichten die je ontvangt van alle mailingslijsten waarbij je bent aangemeld? Wordt je blij van alle social media berichten die je dagelijks voorbij ziet komen? En mijn persoonlijke favoriet, stop met het lezen van de krant. Die laatste zal ik kort toelichten.
Stop met het lezen van de krant
Sinds we in mijn studentenhuis een krantenabonnement hadden, las ik dagelijks de krant. Ik vond het belangrijk om geïnformeerd te zijn over wat er in de wereld speelde. Ik maakte slechts één denkfout: de krant laat juist zien hoe het niet gaat met de wereld.
Als je er over nadenkt is dat eigenlijk heel logisch: elke dag gaat er heel veel goed in de wereld en omdat dat elke dag gebeurt is het geen nieuws. Dagelijks komen heel veel mensen veilig van A naar B, maar wanneer er een ongeluk gebeurt dan is dat wat er in de krant staat. Vind je dit interessant, lees dan ook het stuk dat ik in een eerder artikel schreef over de filterbubbel.
Nu lees ik nog wel een krant, maar alleen de weekendkrant. Daarmee krijg ik op hoofdlijnen nog wel een aantal zaken mee, maar lang niet al het nieuws. Mijn ervaring hiermee in de afgelopen 2 jaar is dat ik weinig mis, maar dat ik vooral veel minder negatieve berichtgeving zie.
Bevalt een boek niet? Leg het weg
Terug naar boeken, waarom zijn die dan wel de moeite waard om te lezen? Laat ik voorop stellen dat dit lang niet voor alle boeken geldt. Sommige boeken zullen je niet liggen. Dwing jezelf dan ook niet ze uit te lezen. Niemand dwingt je in je vrije tijd een boek te lezen dat je niet bevalt. Ergens in ons brein hebben we een soort regel bedacht dat als we aan een boek beginnen, we het ook uit moeten lezen. Dat is natuurlijk onzin, dus bevalt het boek niet, pak dan een andere.
Leg een boek ook weer niet te snel weg. Wat mij hierbij helpt is meerdere boeken tegelijk te lezen. Als je hoofd even minder staat naar het ene boek, dan kan je het afwisselen met een ander, lichter, boek. Vaak heb je door het afwisselen uiteindelijk ook weer energie om in je eerdere boek verder te lezen. Is een boek uiteindelijk echt niet de moeite waard, leg het dan weg.
Zoek boeken die de moeite waard zijn
Beter dan er tijdens het lezen achter te komen dat een boek je niet bevalt, is natuurlijk om een strengere selectie toe te passen op de boeken die je gaat lezen. Je hebt vast een bepaald onderwerp waarover je graag leest. Dan weet je ook wie in dat vakgebied de autoriteiten zijn. Kijk voor inspiratie eens op de lijst met aanbevolen boeken van zo’n invloedrijk persoon binnen jouw niche. Persoonlijke voorbeelden van lijsten die mij op gedachten brengen voor nieuwe te lezen boeken zijn die van Neil Pasricha, Tony Robbins en Jordan Peterson.
6. Lees fysieke boeken
Noem me een nostalgische oude ziel, maar ik lees nou eenmaal het liefst fysieke boeken. De belangrijkste reden hiervoor is dat ik dagelijks al veel tijd achter een scherm doorbreng. Een fysiek boek is dan een welkome afwisseling. Daarbij kan iedereen met een laptop of telefoon en een internetverbinding teksten online zetten, terwijl bij het publiceren van een fysiek boek meer komt kijken.
Je onthoudt de informatie ook beter, doordat je meer context hebt. Je herinnert je bijvoorbeeld dat een tekst bovenaan de linker pagina of halverwege het boek stond. Mijn ervaring is verder dat als je afgeleid kan worden, dat ook gebeurt. Met andere woorden, lees je op een device waarvan je notificaties kan krijgen of waarop je andere dingen kan doen, dan gaat dat ook gebeuren. Een e-reader is wellicht een alternatief voor een fysiek boek. Zorg er dan voor dat je een reader hebt waarop je echt alleen boeken kan lezen.
Daarbij zijn er verschillende studies uitgevoerd waaruit blijkt dat de leessnelheid van een scherm ongeveer 30%(!) lager ligt dan uit een fysiek boek. Naarmate hier meer onderzoek naar wordt gedaan komen er ook meer studies met andere resultaten. Hierbij blijft het feit echter wel overeind dat van een scherm lezen minder effectief is.
When I have a little money, I buy books; and if I have any left, I buy food and clothes
Desiderius Erasmus
Verbeter je peripheral sight
In de derde tip noemde ik al dat je door het gebruik van een pen of je vinger focus kan aanbrengen. Dit betekend echter niet dat je de focus op elk woord legt. Ga maar na: als je dit artikel nu op het scherm van je laptop of mobiel leest, dan zie je daarnaast ook nog een deel van de rest van je omgeving. Dit zie je natuurlijk niet scherp (dat is het idee van focus), maar je ziet het wel. Dit staat bekend als je ‘peripheral sight’.
Wanneer je leest dan kan je niet alleen de woorden opnemen waar je direct op focust, maar ook de woorden daar direct omheen, zonder dat het je tekstbegrip aantast. Probeer het volgende eens:
- Neem de volgende bladzijde in het boek dat je aan het lezen bent en pak een potlood en liniaal.
- Zet in de linker kantlijn een verticale streep, ongeveer ter hoogte van de eerste 2 woorden op elke regel.
- Doe in de rechterkantlijn hetzelfde met de laatste 2 woorden van elke regel.
Wanneer je deze pagina leest, focus dan alleen op het lezen van de woorden tussen de 2 verticale lijnen die je hebt getrokken. Begrijp je wat je hebt gelezen? Heb je het gevoel dat je iets hebt gemist?
Je zal merken dat je tekstbegrip hetzelfde is, omdat deze woorden in je peripheral sight zitten en je deze dus ook opneemt, zonder er op te focussen. Naarmate je hierin meer geoefend bent, kan je het aantal woorden dat je buiten je verticale lijnen plaatst uitbreiden, zodat je effectief steeds minder van de woorden daadwerkelijk actief leest.
7. Neem voldoende pauzes
Meer boeken lezen wil niet zeggen dat je ook lang achter elkaar moet lezen. Juist niet. Op de momenten dat je niet leest verwerk je de informatie die je hebt opgenomen. Als je hetgeen je leest ook wilt onthouden, neem dan voldoende pauze.
Gelukkig helpt de opzet van een boek je hier ook bij. Een boek is ingedeeld in hoofdstukken, waardoor van nature pauzemomenten zijn ingebouwd. Bijkomend voordeel van de hoofdstukindeling is dat je bij het afronden van elk hoofdstuk ook een dopamineshot krijgt. Dit geeft een goed gevoel en het geeft je de energie om, uiteraard na een korte pauze, verder te lezen.
Je wilt ook niet te kort lezen, omdat je er anders elke keer weer in moet komen (vanwege het task switching dat ik eerder al beschreef). Hierin is voor iedereen een persoonlijk optimum te vinden, waar je op basis van ervaring achter zal moeten komen.
Wil je meer boeken lezen?
Als je dus meer boeken wilt lezen, breng dan focus aan en minimaliseer afleidingen. Kies fysieke boeken die je leuk vindt en neem voldoende rust na het lezen. Wat wordt jouw leesdoel voor dit jaar?
The man who does not read has no advantage over the man who cannot read
Mark Twain
Leuk artikel Lennart!
Bedankt Sander, ik hoop dat het je helpt meer interessante kennis op te nemen!
Pingback: Dit is waarom ook jij een telefoon verslaving hebt - NABL
Pingback: Maak je apparaat onbereikbaar | NABL
Pingback: Stop met volgen van nieuws | NABL