Meteen naar de inhoud

Zo kan je online slimmer zoeken

leestijd 9 minuten

Dagelijks worden 3,5 miljard zoektermen ingevoerd in de zoekmachine van Google. Dat zijn ruim 40.000 zoekopdrachten per seconde! Een kleine tijdswinst bij het zoeken naar informatie kan door deze enorme schaal waarop wordt gezocht enorme impact hebben. Als elke zoekopdracht slechts 1 seconde sneller zou worden afgerond, dan zouden we wereldwijd ruim 11 uur tijd per seconde besparen. In dit artikel deel ik praktische inzichten om slimmer te zoeken. Zo behaal je sneller relevante resultaten bij het zoeken naar informatie.

We are drowning in information but starved for knowledge.

John Naisbitt

Ik weet toch wel hoe ik online moet zoeken?

Iedereen kan online informatie vinden, dat is het punt niet. Het gaat om de snelheid en het gemak waarmee je relevante informatie tevoorschijn tovert. Met een paar tips en aandachtspunten kan je dit een stuk effectiever aanpakken. 

Vergelijk het met hardlopen. Iedereen die een fatsoenlijk paar schoenen aanschaft kan in principe hardlopen. Toch komt er meer kijken bij hardlopen als je dat op de lange termijn wilt volhouden. Denk hierbij aan verbeteren van je looptechniek, het opbouwen van de intensiteit van trainingen en het doen van rekoefeningen.  Deze les heb ik afgelopen week weer aan den lijve ondervonden toen ik tijdens het hardlopen geblesseerd raakte. 

Net als bij hardlopen kan iedereen snel starten met online zoeken. Je hebt alleen een laptop of smartphone met internetverbinding nodig. De basis, een zoekterm invullen en de resultaten doornemen, heb je meteen onder de knie. Door slimmer te zoeken krijg je sneller relevantere informatie naar boven. Dat levert tijdswinst op. Ook heb je meer controle over de resultaten die je vindt. Iedere websitebouwer optimaliseert die tegenwoordig kapot als het gaat om Search Engine Optimization (SEO). Door slimmer en gerichter zoeken krijg je de resultaten die je wilt.

Kies je zoekmachine

‘Googelen’ is tegenwoordig een werkwoord. Google is de bekendste zoekmachine en dat is niet zo gek gezien het marktaandeel van ruim 90%. Er is echter meer keuze als het op zoekmachines aankomt. Op basis wat voor jou belangrijk is kan je de zoekmachine kiezen die het beste bij je past. Iedere zoekmachine gebruikt een eigen algoritme, wat leidt tot verschillende zoekresultaten. Waar je zoekt beïnvloed wat je vindt.

Enkele van de zoekmachines waaruit je kan kiezen zijn:

  • Google. De meest bekende zoekmachine met een eenvoudige interface.
  • Google Scholar. Hiermee zoek je specifiek op wetenschappelijke literatuur.
  • Bing. De zoekmachine van Microsoft.
  • DuckDuckGo. Deze zoekmachine richt zich op gebruikers die meer privacy wensen. Bij deze zoekmachine worden geen persoonlijke gegevens van jou als gebruiker verzameld of gedeeld.
  • Ecosia is een klimaatbewuste zoekmachine. Het investeert alle winst in klimaatactie, zoals het planten van bomen.
  • Info.com toont zoekresultaten van meerdere andere zoekmachines zoals Google.

Slimmer zoeken start met een helder doel

Met de keuze van je zoekmachine heb je al het gereedschap dat je nodig hebt tot je beschikking. De valkuil is om daarmee direct aan de slag te gaan. Je bedenkt iets en start met zoeken. Weet je echt wat je wilt weten? Of laat je je leiden door de resultaten die je voorgeschoteld krijgt?

Bedenk voordat je gaat zoeken wat je wilt vinden. Als je op zoek bent naar een andere auto dan zoek je toch ook niet naar “andere auto”. Je bedenkt vooraf welk merk, type, kleur, bouwjaar of prijsklasse je wilt hebben en gaat pas dan aan de slag. Zo is het ook met online zoeken naar informatie. Zoek je naar bepaalde statistieken, schrijf of teken dan alvast uit hoe je die gaat gebruiken. Voor de introductie van dit artikel kan ik voordat ik start met zoeken opschrijven dat “Dagelijks ruim x zoekopdrachten worden uitgevoerd en dat dit ruim y opdrachten per seconde zijn.” Na het zoeken kan ik vervolgens de waarden voor x en y invullen. Door dit vooraf op te schrijven ga ik veel gerichter te werk dan wanneer ik zoek op iets als “statistieken van zoekmachines”.

Bepaal dus vooraf welke vraag je wilt beantwoorden en ga pas dan op zoek naar de informatie om die vraag te beantwoorden. De vraag daadwerkelijk opschrijven helpt de focus te behouden op je einddoel. Hoe specifieker de vraag, hoe gerichter je op zoek kan naar een antwoord.

Getting information from the internet is liking taking a drink from a fire hydrant.

Mitch kapor

Slimmer zoeken door collectieve kennis aan te boren

Soms weet je nog niet precies wat je vraag is of je hebt meer achtergrondinformatie nodig. Dan is het de moeite waard te zoeken naar vragen die anderen al hebben gesteld. Met de enorme hoeveelheid zoekopdrachten die elke seconde wordt uitgevoerd is de kans klein dat jij de eerste bent die met een vraag rondloopt.

Door ervaringen en kennis hebben we allemaal een eigen beeld van de wereld, wat leidt tot een eigen manier van zoeken en interpreteren van resultaten. Hieronder deel ik twee manieren waarop je inzicht krijgt in de manier van zoeken die anderen hanteren. Door daar slim gebruik van te maken kan je sneller relevante informatie vinden.

Maak gebruik van de suggesties van je zoekmachine

Wanneer je start met typen in de zoekbalk van je zoekmachine, dan worden suggesties gedaan op basis van de zoektermen van anderen. 

Autosuggestie bij het invoeren van het woord “Waarom”

Dit levert tijdswinst op doordat je zelf niet alle termen hoeft te typen. Belangrijker is het inzicht dat dit geeft in de manier van zoeken van anderen. Als iedereen op een bepaalde manier of met specifieke termen zoekt, dan spelen websites daarop in. Door de meest gebruikte termen in te voeren vind je sneller wat je zoekt.

Krijg inzicht in de zoektermen van anderen

Naast zoekmachines zijn er ook andere online bronnen die inzicht geven in de gedachtegang van anderen. Op de website Answer The Public kan je een term invoeren om vervolgens te zien welke vragen daarover gesteld worden. Hieronder zie je een voorbeeld van het resultaat van de zoekterm leadership.

Zoekresultaat op Answer The Public bij de term “Leadership”

Bij het zoeken kan je de taal en regio waarvoor je resultaten wilt zien instellen. Wisselen van het Nederlands naar het Engels kan andere inzichten geven. Dat geldt niet alleen voor deze website, maar in zijn algemeenheid voor informatie zoeken. Slimmer zoeken kan soms zo eenvoudig zijn als het zoeken in een andere taal. Er zijn op de wereld nou eenmaal meer mensen die Engels spreken, dus daar kan je slim gebruik van maken. Deze resultaten zijn natuurlijk niet alleen relevant als je informatie zoekt, maar ook als je informatie online beschikbaar stelt. 

Gebruik de juiste commando’s

De uitdaging bij informatie zoeken is in de loop van de tijd radicaal veranderd. Waar je in het verleden informatie bij elkaar moest schrapen, is de uitdaging tegenwoordig in de veelheid aan informatie het relevante naar boven te halen.

De commando’s en operators in onderstaande 2 tabellen helpen je striktere zoektermen te hanteren. Pas ze toe en je krijgt specifiekere resultaten omdat je duidelijker aangeeft waarnaar je op zoek bent.

[table id=1 /]
[table id=2 /]

Algemene tips voor slimmer zoeken

Naast het kiezen van de gewenste zoekmachine, het helder krijgen van je doel, gebruik maken van collectieve kennis en het gebruik van commando’s en operators, deel ik hieronder enkele algemene tips voor slimmer zoeken.

Laat overbodig werk achterwege

Zoekmachines negeren hoofdletters, dus bespaar jezelf de moeite. Je zoekmachine gebruikt automatisch de meest voorkomende spelling van een woord. Ook lidwoorden worden genegeerd. Zoek je toch een term waarbij het lidwoord van belang is, zet het dan tussen aanhalingstekens, zoals bij “the most interesting man in the world”. Is niet de hele zin, maar alleen het lidwoord van belang? Zet het dan tussen enkele aanhalingstekens en het woord wordt niet langer genegeerd.

Gebruik tabbladen

Open interessante zoekresultaten in een apart tabblad. Dit kan je doen met CTRL + klikken (CMD + klikken op een Mac) of met de rechtermuisknop. Je kan ook instellen dat zoekresultaten automatisch in een apart venster worden geopend. Deze optie vind je bij Google rechts onderaan de pagina bij instellingen > zoekinstellingen. Vervolgens vink je de optie Elk geselecteerd resultaat openen in een nieuw browservenster aan. Het is sowieso aan te raden deze instellingen te raadplegen. Zo kan je hier bijvoorbeeld ook je zoekgeschiedenis inzien of het aantal resultaten per pagina instellen.

Door elk resultaat in een apart venster of tabblad te openen hoef je de pagina met zoekresultaten niet terug te zoeken. Zeker wanneer je meerdere pagina’s van een zoekresultaat hebt bekeken kost het onnodig veel tijd de initiële zoekresultaten terug te vinden.

Filter resultaten met de tools van de zoekmachine

Zoekmachines zelf bieden opties om resultaten te filteren. De benaming en mogelijkheden daarvan verschillen per zoekmachine. Aangezien Google verreweg de meest gebruikte zoekmachine is zal ik de benaming daarvan aanhouden.

Bij het tonen van de zoekresultaten vind je onder de zoekbalk aan de rechterkant de optie tools. De meest relevante filtermogelijkheid die je daar vindt is het filteren op de periode van de resultaten. Zoek je een item dat recent in het nieuws was, dan kan je de resultaten filteren op basis van de betreffende periode. 

Standaard mogelijkheid voor het filteren op de periode

Met Google kan je ook geavanceerd zoeken. Je kan daar via een directe link komen. Als alternatief klik je op de homepage op instellingen geavanceerd zoeken. Hier vind je de commando’s en operators uit de tabellen die eerder in dit artikel aan bod kwamen, maar dan via een gebruiksvriendelijkere interface. Je hoeft dus niet alle commando’s uit je hoofd te leren. Wil je slimmer zoeken, dan is het wel handig als je enkele van de veelvoorkomende commando’s uit je hoofd kent. Dat scheelt tijd.

Better is always better than more.

Seth Godin

Zoek niet alleen met tekst

Loop je vast met zoeken? Probeer dan naast tekst ook andere manieren van zoeken. Gebruik de tabbladen van de zoekmachine om andere resultaten te vinden. Het meest relevante tabblad is Afbeeldingen. Zoeken naar afbeeldingen kan ook via een directe link. Net als bij zoeken naar tekst heb je ook voor afbeeldingen een functionaliteit voor geavanceerd zoeken

Je kan afbeeldingen filteren op bijvoorbeeld grootte, kleur of type. Let op dat op deze afbeeldingen auteursrechten van toepassing kunnen zijn. Wil je rechtenvrije afbeeldingen via Google zoeken, doe dat dan als volgt. Ga naar zoekhulpmiddelen/gebruiksrechten en kies gelabeld voor hergebruik (inclusief aanpassing) of gelabeld voor niet-commercieel hergebruik (inclusief aanpassing).

Door te zoeken op afbeeldingen over je onderwerp krijg je andere informatiebronnen te zien. Daarbij helpt het je ook nieuwe associaties te maken bij je onderwerp. Naast met tekst naar afbeeldingen zoeken kan het ook andersom. Je hebt een afbeelding en wilt daarbij meer informatie. Je kan daarvoor een afbeelding in het zoekveld slepen of op het camera icoontje in de zoekbalk klikken. Kies je voor het laatste, dan zie je onderstaande scherm. Hier kan je dus via een URL op informatie van een afbeelding zoeken, of de afbeelding direct uploaden. 

Zoeken op afbeeldingen in Google

In de toekomst nog slimmer zoeken

Met de enorme technologische ontwikkelingen van onze tijd komen er steeds slimmere manieren van zoeken bij. Neem ObsIdentify, een app waarmee je planten en dieren kan identificeren op basis van een foto. Of Google Lens, waarmee je niet alleen natuur kan herkennen, maar ook andere typen objecten. 

Er komt een tijd dat het gedaan is met veel van het handmatig zoeken naar informatie. Wie weet wanneer de informatie in dit artikel achterhaald is. Op dit moment helpt het je gelukkig nog met slimmer zoeken naar online informatie.

The ultimate search engine would basically understand everything in the world, and it would always give you the right thing. And we’re a long, long way from that.

Larry Page

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *