Ga naar de inhoud

Podcast aanbevelingen

Op deze pagina vind je podcasts die ik interessant of de moeite waard vindt. Bij elk van de podcast aanbevelingen lees je een korte beschrijving of geef ik tips voor specifieke afleveringen. De podcast staan op alfabetische volgorde en ik deel een niet uitputtende lijst met links naar de plekken waar je de podcast vinden kan.

Overzicht van podcast aanbevelingen

Akimbo (Seth Godin)

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

Seth Godin is een marketeer met een bijzondere manier van kijken naar de wereld. Met zijn vergelijkingen en verhalen zet hij aan tot diep nadenken. Deze inzichten deelt hij in zijn boeken, lezingen en via Akimbo, zijn wekelijkse podcast waarin hij zijn kijk op onze cultuur deelt. In afleveringen van meestal ongeveer een half uur helpt hij je op een nieuwe manier naar de wereld kijken. Aan het einde van elke podcast behandelt hij enkele vragen van luisteraars, waarop de antwoorden vaak een verassende invalshoek hebben. Meer informatie vind je op Akimbo.link.

Onderwerpen: cultuur, maatschappij, verandering

Taal: Engels

Luister via: AcastGoogle podcastsSpotify.

Thumbnail van de podcast 'Akimbo' van Seth Godin

terug naar overzicht

Darknet Diaries

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

Het internet kan een duistere plek zijn en dat is precies wat presentator Jack Rhysider wil laten zien aan het grote publiek.

In de Darknet Diaries podcast komen waargebeurde verhalen van de duistere kant van het internet aan het licht. Dit varieert van iemand die de verkeerde bank berooft tot het hacken van videogames en alles daar tussenin.

Ook als je niet technisch onderlegt bent dan is de podcast goed te volgen en is de verbazing waarschijnlijk ook nog veel groter. Aflevering 3 is met name interessant, omdat daarin wordt toegelicht hoe Fox-IT, een Nederlands cybersecurity bedrijf, het onderzoek leidde naar de hack bij Certificate Authority Diginotar. Achter deze aanval bleek uiteindelijk een buitenlandse overheid te zitten.

Onderwerpen: Cybersecurity

Taal: Engels

Luister via: Darknet Diaries website, Spotify.

terug naar overzicht

De Rudi & Freddie show (De Correspondent)

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

Tijdens het luisteren krijg je een beetje het gevoel dat je bij Rutger Bregman en Jesse Frederik aan de keukentafel zit. Dat heeft vooral te maken met de ontspannen sfeer en toon van de gesprekken en zeker niet met de onderwerpen die aan bod komen. Van veganisme tot slavernij en van de toeslagenaffaire tot klimaatverandering, het passeert allemaal de revue. 

Een uitgangspunt dat me daarbij aanspreekt is dat de waan van de dag wordt gelaten voor wat het is en in plaats daarvan wordt gezocht naar dieperliggende oorzaken en duiding. Met name Jesse Frederik weet zich vast te bijten in onderwerpen waar velen van ons met een grote boog omheen zouden lopen. Daarbij duikt hij in allerhande vuistdikke rapporten op zoek naar de oorzaken achter grote problemen of misstanden. Dit is zelden sexy of nieuwswaardig, maar des te belangrijker.

Bij tijd en wijle komen gasten langs, die het niet per definitie eens zijn met de toch redelijk linkse kijk op de wereld die deze heren erop nahouden. Enkele voorbeelden van gasten in de show zijn Sander Schimmelpenninck, Klaas Dijkhof en Maarten van Rossem. Spreekt de podcast je aan, overweeg dan lid te worden van De Correspondent en ondersteun deze makers voor €9 per maand (of €90 per jaar).

Onderwerpen: Economie, Maatschappij, Politiek

Taal: Nederlands

Luister via: De Correspondent app (alleen voor leden van De Correspondent), Soundcloud, Spotify.

Thumbnail van de podcast 'De Rudi & Freddie show' van De Correspondent

terug naar overzicht

De Snobcast (Jort en YvRA)

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

Laat me beginnen toe te geven dat deze podcast net zo nuttig is als het item ‘het snobject’ waarin Jort Kelder en Yvo van Regteren Altena elke aflevering een object bespreken dat goedkoop noch praktisch is. Dat maakt het luisteren niet minder vermakelijk. De Snobcast is volledig over de top elitair en snobistisch en het is daarmee een van mijn guilty pleasures. Het doet je gniffelen terwijl je gelijktijdig denkt “dit kan echt niet”. Het maximale dat je hiervan gaat opsteken is een mooie anekdote voor in de kroeg en dat is meer dan genoeg.

Onderwerpen: Cultuur

Taal: Nederlands

Luister via: Apple PodcastsSpotifyYouTube.

Thumbnail van 'de Snobcast' podcast

terug naar overzicht

De Universiteit van Nederland

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

Op de veertien universiteiten in Nederland wordt interessant onderzoek gedaan waarover wetenschappers vol passie vertellen aan slechts een handjevol studenten die in de collegebanken zitten. Is dat niet zonde? 

Dat dachten de oprichters van De Universiteit van Nederland ook. Sindsdien hebben ze meer dan 800 colleges online gezet. Als podcast, maar ook in de vorm van video’s. Om het luchtig en interessant te houden duren de colleges ongeveer een kwartier, waarbij complexe onderwerpen in begrijpelijke taal worden uitgelegd.

Onderwerpen: Wetenschap

Taal: Nederlands

Luister via: De Universiteit van Nederland websiteSpotify

Thumbnail van de podcast 'Universiteit van Nederland'

terug naar overzicht

DenkTank (DenkProducties)

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

DenkProducties is de partij in Nederland als het gaat om leiderschapscongressen en seminars op het hoogste niveau. DenkProducties heeft ook een podcast, Denktank, waar topsprekers uit binnen- en buitenland te gast zijn en vertellen over hun werk. Vaak komen zij tijdens een event direct van het podium af om plaats te nemen achter de microfoon. Voorbeelden van gasten zijn Ben Tiggelaar, Jan van Setten, Jitske Kramer, Jos Burgers, Remco Claassen, Robert Cialdini, Simon Sinek. Daarbij wordt vaak ook een kort fragment uit het seminar afgespeeld om een indruk te geven van het werkveld van deze toppers. Ik raad aan met de oudste podcasts te beginnen, omdat dat in mijn ogen de absolute topsprekers zijn.

Onderwerpen: Leiderschap, persoonlijke efectiviteit

Taal: Nederlands en Engels (dit verschilt per aflevering)

Luister via: Google podcastsiTunesSpotify

Thumbnail van 'DenkTank' de podcast van Denkproducties.

terug naar overzicht

Ik weet je wachtwoord (Daniel Verlaan)

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

Cybersecurity gaat ons allemaal aan, maar dat wil niet zeggen dat iedereen daar even grote interesse voor heeft. Daniel Verlaan weet in deze podcast, net als in zijn gelijknamige boek, verschillende onderwerpen op het gebied van cybersecurity in Jip- en Janneketaal uit te leggen. Het doel van Daniel met deze podcast is niet om je paranoïde te maken, maar wel om de naïviteit die leeft met betrekking tot online veiligheid weg te nemen.

Onderwerpen: Cybersecurity, technologie

Taal: Nederlands

Luister via: PodNLSpotify

Thumbnail van de podcast 'ik weet je wachtwoord' van Daniël Verlaan

terug naar overzicht

Modern Wisdom (Chris Williamson)

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

In deze podcast is een scala aan topauteurs en andere slimme geesten te gast. Mensen als James Clear, Jordan Peterson en Seth Godin delen hier hun levenslessen. Ik kan niet zeggen dat ik al veel van de afleveringen geluisterd heb. Wel kan ik de aflevering met Oliver Burkeman, auteur van het boek four thousand weeks, van harte aanbevelen.

Onderwerpen: persoonlijke ontwikkeling

Taal: Engels

Luister via: Apple podcastsModern Wisdom websiteSpotify

Thumbnail van de podcast 'Modern wisdom'

terug naar overzicht

Omdenken (Berthold Gunster)

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

In deze podcast gaat Berthold Gunster met mensen in gesprek over hun problemen. En dat is veel leuker dan het klinkt. Berthold Gunster, de man achter het ‘merk’ Omdenken, weet de vinger vaak precies op de zere plek te leggen. Dit leidt regelmatig tot het ontdekken van verassende oorzaken die ten grondslag liggen aan de problemen die de gasten ervaren. Bijvoorbeeld in het eerste seizoen waren verschillende zeer uiteenlopende problemen allemaal terug te herleiden naar een negatief zelfbeeld. De gesprekken zetten je aan het denken over de kaders die je jezelf oplegt en helpen je reflecteren op je eigen problemen.

Onderwerpen: problemen, zelfhulp

Taal: Nederlands

Luister via: Apple PodcastsGoogle PodcastsSpotify

Thumbnail van de omdenken podcast van Omdenken

terug naar overzicht

The Lazarus Heist (BBC World Service)

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

De Lazarus groep is een hackerscollectief dat sterke banden heeft met het Noord-Koreaanse regime. Deze groep houdt zich bezig met online criminaliteit waarvan de Sony hack in 2014, de digitale overval op de bank van Bangladesh in 2016 en de Wannacry ransomware uit 2017 de bekendste voorbeelden zijn. 

In het eerste seizoen van deze BCC podcast nemen de makers je mee in de werkwijze van deze groep, waarbij eerdergenoemde zaken uitgebreid aan bod komen. Daarbij krijg je ook gelijk een inkijkje in het reilen en zeilen van een van de meest gesloten naties ter wereld, namelijk Noord-Korea. Het 10-delige eerste seizoen komt over als een spannende detective serie, waarbij het af en toe moeilijk is voor te stellen dat dit allemaal daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Onderwerpen: cybercrime, cybersecurity, hackers

Taal: Engels

Luister via: Apple PodcastsBBC websiteSpotify

Thumbnail van de podcast 'The Lazarus heist' van de BBC

terug naar overzicht

The Tim Ferris show (Timothy Ferris)

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

Timothy Ferris is bekend geworden met zijn boek ‘The Four hour work week’. Daarnaast heeft hij een podcast waarin high-performers uit verschillende disciplines langskomen om hun inzichten en levenslessen te delen. Denk bij de gasten aan bekende acteurs, topsporters, komieken of auteurs. 

Niet elke episode kan me evenzeer boeien, maar dat hoeft ook niet gezien de hoeveelheid afleveringen die Tim maakt. Een aflevering die ik erg interessant vond en kan aanraden is die waarin Jerry Seinfeld vertelt over zijn routines.

Onderwerpen: persoonlijke ontwikkeling

Taal: Engels

Luister via: Apple PodcastsSpotify

Thumbnail van de podcast 'The Tim Ferriss show' van Tim Ferriss

terug naar overzicht

Where should we begin? (Esther Perel)

Waarom een van de podcast aanbevelingen?

Esther Perel is psychotherapeut en geeft relatietherapie. Tijdens deze podcast krijg je de unieke kans mee te luisteren met haar therapiesessies. In die gesprekken komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod, zoals ontrouw, verveling of een onvervulde kinderwens. Ook de stellen die langkomen variëren sterk, van heteroseksueel tot bi en van jarenlang getrouwd tot nog niet zo lang bij elkaar. De analyses en vragen van Esther Perel laten je met andere ogen naar je eigen relatie kijken. Als aanvulling op de podcast is Perel’s boek Mating in captivity een aanrader.

Onderwerpen: Relatieadvies

Taal: Engels

Luister via: Apple PodcastsGoogle PodcastsSpotify

Thumbnail van de podcast 'where should we begin' van Esther Perez

terug naar overzicht