Ga naar de inhoud

Video aanbevelingen

Kijken naar anderen kan een enorme bron van inspiratie zijn. Maar waar tussen de ontelbare hoeveelheid online video’s moet je beginnen als je je wilt ontwikkelen? Op deze pagina vind je een lijst met video aanbevelingen bij uiteenlopende onderwerpen. Naast video’s vind je ook interessante documentaties en films die zeer de moeite waard zijn.

Overzicht van video aanbevelingen

Goal setting (playlist)

Link: Goal setting playlist

Concrete doelen helpen je jouw energie gericht in te zetten en zo je impact vergoten. In dit artikel vind je tips voor het stellen van doelen waar je energie van krijgt. Ben je nog niet overtuigd van het nut van doelen stellen, bekijk dan de playlist in de link hierboven. Hierin vind je onder andere video’s van Zig Ziglar, waarbij de inhoud fantastisch is, maar je door het zware Texaanse accent heen moet kijken.

Terug naar overzicht

I am not your guru (Tony Robbins, 2016)

Link: I am not your guru – Tony Robbins (Netflix)

Duur: 1:56 uur

Tony Robbins is een van de bekendste trainers op het gebied van persoonlijk leiderschap. Zijn boeken en seminars hebben de levens van zoveel mensen verandert, maar hoe pakt hij dat aan?

In deze Netflix documentaire krijg je een inkijkje in de werkwijze van Tony Robbins tijdens zijn flagship programma ‘A date with destiny’. Tijdens dit 6 daagse programma gaan deelnemers op zoek naar hun diepste waarden en overtuigingen en stellen ze doelen waar ze daarvoor niet eens van durfden te dromen. De documentaire geeft je een idee van de enorme energie en emoties die tijdens dit event loskomen.

Onderwerpen: Groei, Leiderschap

Poster van I am not your guru van Tony Robbins

Terug naar overzicht

Jim & Andy: The Great Beyond (Chris Smith, 2017)

Link: Jim & Andy: The Great Beyond (Netflix)

Duur: 1:33 uur

Jim Carrey is een goede komiek en in deze documentaire zie je dat hij ook een geweldige ‘methodactor‘ is. De documentaire volgt Carrey wanneer hij de rol van Andy Kaufman vertolkt in de film Man on the Moon. Interviews worden afgewisseld met originele behind the scenes opnamen van op de set, waarbij je je steeds meer afvraagt wanneer het acteren ophoudt en de werkelijkheid begint. 

Carrey leeft zich zo in in zijn rol, dat zelfs familie en vrienden van de overleden Kaufman het gevoel krijgen hem opnieuw te ontmoeten. Over de behind the scenes beelden gaf Carrey zelf aan dat deze eerder door de filmmaatschappij waren achtergehouden zodat hij niet zou overkomen als een complete asshole.

In plaats van humor lijken verwarring en het opzoeken van grenzen de belangrijkste drijfveren van Carrey in de vertolking van de rol van zijn idool Kaufman.

When the movie was over, I couln’t remember who I was anymore

Jim Carrey over Man on the Moon

Onderwerpen: Comedy, Identiteit

filmposter Jim & Andy: The Great Beyond

Terug naar overzicht

Modern Times (Charlie Chaplin, 1936)

Link: Modern Times – Charlie Chaplin

Duur: 1:06 uur

Deze film is een parodie op het repetitieve, monotone en geestdodende werk dat ten tijde van de industrialisering op grote schaal werd uitgevoerd in fabrieken. Tijdens de Grote Depressie (rond 1930) maakten veel mensen uit bittere noodzaak lange dagen in een fabriek waar ze repetitief werk uitvoerden. Door het repetitieve karakter van het werk was je als werknemer gemakkelijk vervangbaar. Als gevolg daarvan konden fabriekseigenaren een relatief laag loon betalen. Accepteerde je dat niet, dan stonden zo 10 anderen klaar om jouw werk over te nemen.

Jij werkt waarschijnlijk niet aan de lopende band in een fabriek, maar de gejaagdheid die Chaplin krachtig weet te vangen in deze film is ook vandaag de dag nog aan de orde. Wat is het doel van jouw werk? Ben jij vervangbaar? Is het tijd voor een moment van rust en bezinning?

Onderwerpen: Productiviteit

Still uit de film Modern Times van Charlie Chaplin met witte tekst op de achtergrond van een klok

Terug naar overzicht

Stutz (Jonah Hill, 2022)

Link: Stutz (Netflix)

Duur: 1:36 uur

Stutz is een documentaire van Jonah Hill die als acteur vooral bekend is van komische films als Superbad en 21 jump street. Deze documentaire is anders en gaat over Hill’s relatie met zijn psychiater, dr. Phil Stutz. Met de film wil Hill de tools van Stutz, die hemzelf enorm geholpen hebben, delen met de rest van de wereld. 

Phil Stutz geeft zijn therapiesessies op eigenzinnige wijze vorm en in de film komen verschillende van de door hem gebruikte ’tools’ aan bod. De opzet van deze documentaire zou de indruk kunnen wekken dat dit zware kost is, maar dat is zeker niet het geval. De twee mannen zitten vol humor, die ze ook inzetten om pijnlijke zaken op afstand te houden.

Deze documentaire kan je nieuwe inzichten geven, maar het is uiteraard geen vervanging voor daadwerkelijke therapie.

Onderwerpen: Kwetsbaarheid, Therapie, Zelfhulp

poster van de Netflix documentaire Stutz

Terug naar overzicht

The Great Dictator (Charlie Chaplin, 1940)

Link: The Great Dictator (Internet archive)

Duur: 2:52 uur

In deze klassieker neemt Charlie Chaplin op meesterlijke wijze een loopje met het opkomende Nazisme. Houdt tijdens het kijken in gedachten dat deze film al eind jaren 30 is gemaakt (en in 1940 in première ging). Met name de toespraak aan het einde van de film is legendarisch en wordt bestempeld als een van de beste filmspeeches aller tijden. Ook vandaag de dag zijn de woorden die Chaplin daar spreekt opvallend actueel. 
 

Onderwerpen: Geschiedenis

Filmposter The Great Dictator - Charlie Chaplin

Terug naar overzicht

The Last Dance (Jason Hehir, 2020)

Link: The Last Dance (Netflix)

Duur: 51 minuten per aflevering (10 afleveringen)

Ik heb helemaal niets met basketbal, maar deze documentaire gaat over zoveel meer dan dat. Een filmcrew heeft het sterrenteam van de Chicago Bulls, met name rond het seizoen 97-98, van zeer dichtbij gevolgd. Van beelden uit wedstrijden, tot opnamen in de kleedkamer en interviews met de grote sterren zelf, alles zit er in.

in 10 afleveringen krijg je een beeld van het teamgevoel, de ruzies en prestatiedrang van een van de beste basketbalteams ooit. Er is een goede mix tussen beelden van vroeger en recentere gesprekken met de basketballers uit die tijd.

Een interessant feitje is dat het huis waarin Jordan zijn interviews geeft, niet het zijne is. Vanwege privacy wilde hij zijn eigen huis niet op beeld hebben.

Onderwerpen: peak performance, teambuilding, sport documentaire

filmposter The Last Dance van Jason Heir

Terug naar overzicht

The River Runner (Rush Sturges, 2021)

Link: The River Runner (Netflix)

Duur: 1:25 uur

Scott Lindgren wil de eerste kajakker worden die van de 4 grote rivieren afdaalt die ontspringen uit de berg Kailash in Tibet. In de 20 jaar die de documentaire omvat zie je de sport veranderen. Was kajakken vroeger voor stoere mannen die hun emoties naderhand wegdronken met sterke drank, zie je later teamspelers die elkaar door en door vertrouwen.

Uiteraard heeft de film een Amerikaans randje, waarbij Scott eerst een persoonlijke drempel over moet voordat hij ook de laatste rivier kan bedwingen, maar alleen al de spectaculaire beelden maken het kijken zeer de moeite waard.

Onderwerpen: Peak performance, Motivatie, Doorzetten, Ambitie

filmposter The River Runner

Terug naar overzicht

White Right: Meeting The Enemy (Deeyah Khan, 2017)

Link: White Right: Meeting The Enemy (YouTube)

Duur: 55 minuten

Deeyah Khan is een activiste en filmmaker. Na een tv interview krijgt ze een enorme lading verwensingen en racistische haatberichten over zich uitgestort. In plaats van onder te duiken of hier vol tegenin te gaan, besluit ze de vijand op te zoeken. Ze wil begrijpen waar alle woede en haat vandaan komt.

Khan vliegt naar Amerika om daar onder andere te spreken met leden en leiders van de NSM, een partij van extreemrechtse neonazis. Wat ze doet is op zo’n manier luisteren, dat deze racisten haar, een donkere vrouw, als vriend gaan beschouwen.

Het valt op dat verschillende van deze mensen vol haat zijn over moslims, maar aangeven dat Khan de eerste moslim is die ze spreken. Ze behandelen haar alsof zij een uitzondering zou zijn, terwijl een gebrek aan contact meer voor de hand ligt.

Onderwerpen: Luisteren, rascisme, extremisme

Filmposter of White Right: Meeting The Enemy by Deeyah Khan

Terug naar overzicht

Zero days (Alex Gibney, 2016)

Link: Zero Days (Watch Documentaries)

Duur: 1:56 uur

Hoe meer van onze fysieke wereld we met het internet verbinden, des te belangrijker de beveiliging daarvan wordt. Als je slimme koelkast wordt gehackt is de impact daarvan beperkt, maar wat als het een kerncentrale betreft?

Deze documentaire gaat over Stuxnet, een door de Amerikaanse en Israëlische geheime diensten ontwikkeld computervirus. Het doel van dit virus was om de centrifuges in een Iraanse kerncentrale kapot te maken, maar Stuxnet verspreidde zich uiteindelijk over de hele wereld.

Deze documentaire geeft een inkijkje in de nieuwe manier van oorlog voeren, waarbij de digitale infrastructuur het oorlogsgebied vormt. Wil je meer weten over dit zeer geavanceerde virus, luister dan ook aflevering 29 van de podcast Darknet Diaries.

Onderwerpen: Cybersecurity, oorlog

filmposter zero days documentaire

Terug naar overzicht