
Websites en tools
Het internet staat vol met gave websites en tools die je maar net toevallig moet tegenkomen. Op deze pagina vind je een scala aan interessante online programma’s, websites en documenten die zeer de moeite waard zijn.
Overzicht van websites en tools
Cross-industry jackpot

Onderwerp: Creativiteit & innovatie
Link: Cross-industry jackpot
De kans dat jouw uitdaging uniek is, is niet erg groot. Andere partijen in jouw industrie zullen je echter niet snel vertellen hoe zij met die uitdaging zijn omgegaan, aangezien jullie met elkaar concurreren. Waarom kijk je dan niet buiten je eigen industrie?
Dat is waar het boek ‘not invented here’ over gaat en de cross-industry jackpot is een tool die bij dat boek hoort. Het doel van de tool is om buiten de vaste denkkaders te denken en zo tot nieuwe inzichten te komen. Vul de activiteit in die je wilt uitvoeren, druk op ‘Go’ en laat je verbazen door de creatieve ideeën van je scherm spatten.
F.lux

Onderwerp: welzijn
Link: Justgetflux.com
Ben je ’s avonds laat vaak nog aan het werk op je computer? Je weet vast wel dat je blauw licht vlak voor het slapengaan moet vermijden, maar je wilt toch nog net even iets afmaken. Is er een oplossing mogelijk zodat je wel kan werken en toch blauw licht vermijdt?
Sommige computerschermen hebben tegenwoordig een blauw licht filter ingebouwd, maar meestal zal je dit zelf op een andere manier moeten regelen. F.lux is een gratis programma dat je hiervoor kunt gebruiken en het is beschikbaar voor Windows en MacOS. Dit programma filtert niet alleen blauw licht weg, het past de kleuren van je scherm aan op basis van het zonlicht op de locatie waar jij je bevindt. ’s Avonds krijg je warme kleuren te zien, terwijl je scherm overdag meer lijkt op zonlicht.
Ik heb deze tool altijd aanstaan, zodat ik hier niet meer over na hoef te denken en mijn scherm automatisch de optimale kleuren gebruikt.
Futurecoder

Onderwerp: programmeren
Link: Futurecoder.io
Ook als je niet dagelijks programmeert of met developers samenwerkt is het verstandig je te verdiepen in de beginselen van programmeren. Online zijn daarvoor verschillende tools beschikbaar en Futurecoder biedt een gratis en open source training aan om te leren programmeren in Python.
In deze training leer je de basisbeginselen van het programmeren, zoals variabelen, loops en functies. Na het afronden van de training heb je voldoende basis om te begrijpen hoe computersoftware in hoofdlijnen functioneert.
OpenAI

OpenAI is een onderzoeksgroep in San Francisco die werkt aan de toepassing van Artificial Intelligence (AI). Door de ontwikkeling van oplossingen op een iteratieve manier vorm te geven hopen ze Artificial General Intelligence (AGI) te ontwikkelen in lijn met menselijke normen en waarden.
Deze missie brengen ze in de praktijk door hun AI oplossingen publiek beschikbaar te maken en het model te verbeteren op basis van de ingevoerde gebruikers data. Voorbeelden van dit soort publiek beschikbare toepassingen zijn ChatGPT en Dall-E2. Het enige dat je nodig hebt om deze diensten uit te proberen is een gratis account.
Wanneer je met AI werkt ontstaat vaak de discussie rondom ethiek. Ben je benieuwd hoe OpenAI naar AI kijkt, dan zijn de uitgangspunten daarvoor gedocumenteerd in het OpenAI charter. Initieel waren doelen van OpenAI om hun software open source beschikbaar maken en onafhankelijk te zijn van grote technologiebedrijven. Beide uitgangspunten lijken ze te hebben losgelaten. Misschien is het beter dat dit soort software niet publiekelijk beschikbaar komt, gezien het potentiële kwaad dat hiermee kan worden aangericht. De betrokkenheid van Big Tech (de grote technologiebedrijven) is, gezien de relevantie voor die organisaties en de benodigde hoeveelheid geld en capaciteit om dit soort diensten te ontwikkelen en draaiende te houden, ook een logische stap.
ChatGPT
In essentie kan je ChatGPT classificeren als een chatbot, maar het is veel meer dan dat. ChatGPT kan vragen beantwoorden, uitleg geven, teksten vertalen, artikelen of samenvattingen schrijven, code genereren of debuggen en ga zo maar door. Dit alles wordt razendsnel en in de stijl van jouw keuze uitgevoerd. Denk aan “vertel het me als een piraat” of “maak er een gedicht van”. De tekst die daarbij wordt gegenereerd lijkt zo ‘echt’ dat het lastig is te bepalen of dit door een algoritme of door een mens is geschreven.
Het programma is ontwikkeld door OpenAI en onder de motorkap maakt ChatGPT gebruik van GPT-3, een deep learning model op basis van meer dan 175 miljard parameters. GPT staat voor Generative Pretrained Tranfsormer en dit model is getraind met ruim 300 miljard woorden van het publieke internet. Je kan zowel Nederlandse als Engelse tekst invoeren, waarbij mijn ervaring is dat Engelstalige verzoeken betere resultaten opleveren.
De potentie en het verdienmodel van ChatGPT
De potentie van dit programma blijkt alleen al uit het feit dat binnen een week na lancering meer dan 1 miljoen mensen de tool gebruikt hebben. De belangrijkste vraag is of we het ook massaal blijven gebruiken. Een belangrijke factor daarin is het verdienmodel. Het onderliggende datamodel is door Microsoft gekocht, maar de publieke API zal naar verwachting ook niet gratis blijven. De kosten voor het draaiende houden van de applicatie en het verwerken van alle verzoeken schijnen namelijk erg hoog te zijn. Wellicht dat eenzelfde freemium model als bij Dall-E2 gebruikt wordt, waarbij je maandelijks een aantal credits krijgt en desgewenst meer credits kan bijkopen.
Limitaties van ChatGPT
Een limitatie van ChatGPT is dat het geen geluid, video of afbeeldingen genereert. Voor dat laatste kan je bij het broertje van ChatGPT, Dall-E2, terecht. Daarnaast heeft het algoritme moeite met recente ontwikkelingen. Vraag je iets over gebeurtenissen van het afgelopen jaar, dan neemt de kans op foutieve of inconsistente informatie aanzienlijk toe. De makers claimen dat ongeveer 5% van de antwoorden incorrect zijn. Tenslotte is een restrictie ingebouwd als het gaat om bijvoorbeeld geweld of andere expliciete of onethische content.
Aan de slag met ChatGPT
Meer informatie vind je op de ChatGPT website, waar ook de link staat naar het programma, zodat je het zelf kan testen. Het enige dat je nodig hebt om te starten is een gratis account. Op dit moment is ChatGPT vooral een inspiratiebron, maar wie weet wat de toekomst ons gaat brengen?
Dall-E2
Dall-E2 is voor afbeeldingen wat ChatGPT is voor tekst. Je geeft een opdracht en Dall-E2 zet jouw tekst om naar een uniek gegenereerd beeld. Hoe specifieker je de opdracht formuleert, des te beter het resultaat. Enerzijds geef je op wat je op de afbeelding wilt zien, anderzijds kan je ook de gewenste stijl opgeven. Qua stijl kan je alles kiezen wat je kan bedenken, van Vincent van Gogh tot een fotorealistisch beeld. Ook is het mogelijk aan bestaande afbeeldingen nieuwe elementen toe te voegen of bestaande componenten te verwijderen. Daarbij worden zaken als schaduw en textuur ook meegenomen.
Als je een account aanmaakt op de website van Dall-E2 dan kan je deze software gratis testen. Op dit moment krijg je 15 credits per maand die je kan inzetten om afbeeldingen te genereren of aanpassen. Wil je meer doen met Dall-E2, dan kan je extra credits bijkopen.
Keybr

Onderwerp: blind typen
Link: Keybr.com
Bepaalde vaardigheden zijn essentieel als je in de huidige tijd wilt bijblijven. Met tien vingers (blind) typen is er daar één van. Keybr helpt je hierbij.
Tot ver in mijn studententijd heb ik, al kijkend naar mijn toetsenbord, met 2 vingers getypt. Hoewel ik daar zeer bedreven in was, was dat enorm inefficient. Op de middelbare school had ik wel een cursus blind typen gehad, maar op dat moment zag ik het nut daarvan niet in. Ik kon toch prima snel genoeg typen met 2 vingers? Die cursus was dus weinig succesvol.
In die ontkenningsfase heb ik me tot ver in mijn studententijd bevonden, totdat ik besloot dat het genoeg was. Wat ben ik blij dat ik toen dit gratis online programma ben tegengekomen. Met Keybr start je met oefenen van enkele letters, wat je vervolgens uitbouwt totdat je alle karakters op je toetsenbord beheerst.
Het programma is gratis, eenvoudig in gebruik en ook heel leuk (en zelfs een beetje verslavend). Telkens als ik ‘even’ wil oefenen blijf ik toch langer hangen dan ik had gedacht.

Onderwerp: Online artikelen, Lezen
Link: Pocket
Als je ook maar een klein beetje zoals ik bent, dan zal je online regelmatig artikelen en webpagina’s tegenkomen waar je op dat moment niet in wilt duiken, maar die je later wel wilt doornemen. Of je gebruikt een online dienst voor het lezen van artikelen en je wilt die artikelen ook offline kunnen lezen.
Pocket is een gratis app, waarmee je content eenvoudig en centraal kan opslaan. Je kan artikelen handmatig toevoegen, maar er zijn ook plugins voor de meestgebruikte browsers beschikbaar. Uiteraard is er ook een app voor je smartphone beschikbaar. Ook als je inspiratie wilt voor interessante artikelen en onderwerpen helpt pocket je met aanbevelingen. Naast een handige verzamelplek kan je hier dus ook content vinden die je niet snel in je social media feed zal tegenkomen.
The Goal Making Canvas

Onderwerp: Goal setting
Auteur: Curvefinder.com
Link: The Goal Making Canvas
Heb je moeite je doelen concreet te maken? Met The Goal Making Canvas werk je in 7 stappen naar een concreet overzicht en plan toe waarmee je je doelen behaalt.
Belangrijk is dat je dit canvas na het invullen print en ergens ophangt waar je het dagelijks ziet. Je omgeving is een niet te overschatten factor als het gaat om het behalen van doelen.
Een extra tip is te starten met The Ship it journal en dat als input gebruiken voor dit canvas. The ship it journal helpt je namelijk bij het concretiseren van je doel en het voordeel van The Goal Making canvas is dat je jouw doel in één overzicht kan weergeven.
The Ship it journal

Onderwerp: Goal setting
Auteur: Seth Godin
Link: The Ship it journal
Wat houdt je tegen om je doelen te behalen? Waarschijnlijk kan je wel 100 redenen bedenken waarom het niet zal lukken of waardoor je nu nog niet kan starten. Seth Godin’s Ship it journal helpt je bij het concretiseren van je doelen, het in kaart brengen van obstakels en uiteindelijk het behalen van je doelen.
Het invullen van dit pamflet zal je, zeker de eerste keer, aardig wat tijd kosten. Bedenk je dat elke creatie 2 delen kent, namelijk een mentale en een fysieke creatie. De kwaliteit van de fysieke creatie is lineair afhankelijk van de tijd die je besteed aan de mentale creatie. Het met aandacht invullen van dit pamflet is de mentale creatie bij het doel dat je wilt bereiken.
Het is belangrijk dat je dit bestand print en invult. Door deze stap bij elk groot project te nemen vult je boekenkast zich met deze pamfletten en herinner je jezelf eraan dat jij iemand bent die projecten afrond en doelen bereikt.
Video Speed Controller

Onderwerp: Productiviteit
Link: Video Speed Controller (Chrome plugin)
Ken je dat moment dat je online college volgt van een professor die je ook op snelheid 2.0 nog prima zou kunnen volgen? Of je vindt online een oplossing voor je probleem , maar de uitleg verloopt allemaal net iets te snel.
De Video Speed Controller plugin voor de Chrome webbrowser biedt de mogelijkheid elk online filmpje versneld, of juist vertraagd, af te spelen. Zelf heb ik de plugin onder andere gebruikt om een online training in ongeveer 60% van de reguliere tijd te doorlopen.